DISTRIBUIȚI

Guvernul elveţian a dat vineri undă verde pentru redeschiderea a numeroase activităţi, printre care magazine, muzee şi instalaţii sportive în spaţii deschise, optând pentru o deschidere ”prudentă şi graduală” a vieţii economice şi sociale, transmite AFP, scrie agerpres.

De la 1 martie, se vor putea redeschide magazinele, muzeele şi sălile de lectură ale bibliotecilor din Elveţia, ca şi obiectivele sportive şi de recreere în aer liber şi spaţiile exterioare ale grădinilor zoologice şi botanice, a anunţat Consiliul federal într-un comunicat.


Citește și : Rusia măreşte amenzile pentru protestatari

Numărul clienţilor în magazine şi centre comerciale va fi totuşi limitat.

În spaţii deschise, vor fi reautorizate întâlnirile cu membrii familiei şi prietenii, precum şi activităţile culturale şi sportive cu până la 15 persoane, faţă de cinci în prezent.

Executivul elveţian a extins numărul activităţilor accesibile copiilor şi tinerilor: pe de o parte, a crescut de la 16 la 20 ani limita de vârstă a excepţiilor în activităţile sportive şi culturale, iar pe de altă parte sunt reautorizate competiţiile sportive de toate tipurile şi concertele fără public.

Dacă situaţia epidemiologică evoluează favorabil şi rata vaccinării populaţiei creşte, de la 22 martie va fi posibilă relaxarea altor restricţii, în special referitoare la activităţile sportive în spaţii închise, telemuncă, terase şi restaurante.

Citește și : Paşapoartele britanicilor rezidenţi în UE NU trebuie ştampilate la reintrarea în Schengen

Mai puţin afectată de primul val al pandemiei de COVID-19, Elveţia a relaxat restricţiile sanitare, însă odată cu explozia de infecţii din toamna anului trecut ţara s-a văzut nevoită să închidă la 22 decembrie cafenelele, restaurantele, teatrele şi activităţile sportive, iar la 15 ianuarie şi activităţile comerciale non-esenţiale.

Situaţia epidemiologică rămâne ”fragilă”, potrivit guvernului. Până în prezent Elveţia a înregistrat 9.200 de decese cauzate de COVID-19. Aproximativ 173.000 de persoane au primit deja două doze de vaccin anti-COVID-19 în Elveţia care, la fel ca alte ţări, a întâmpinat probleme cu livrările.