DISTRIBUIȚI
ziare.com

Guvernul elveţian a declarat miercuri că amână în cele din urmă decizia sa referitoare la Pactul ONU privind migraţia din cauza opoziţiei unor comisii parlamentare, la aproximativ o lună după ce a decis să îl aprobe, relatează AFP, scrie Agerpres.

‘Prin urmare, Elveţia nu va fi prezentă la conferinţa de la Marrakech (Maroc) din 10 şi 11 decembrie, la care pactul urmează să fie adoptat oficial’, a anunţat Ministerul de Externe elveţian într-un comunicat.


Citește și : Președintele moldovean, Dodon, cere ca trupele ruse să rămână în Transnistria

Ţările membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, cu excepţia Statelor Unite, au aprobat în iulie crearea acestui Pact global privind migraţia fără caracter obligatoriu. Câteva zile mai târziu, Ungaria şi-a anunţat retragerea din acord. Polonia şi Israelul au anunţat, de asemenea, că nu vor semna documentul.

Textul documentului include o serie de principii – apărarea drepturilor omului, recunoaşterea suveranităţii naţionale etc. – cuprinde un set de măsuri pentru a ajuta ţările să facă faţă provocărilor implicate de migraţie.

Numărul migranţilor la nivel mondial este estimat la 258 de milioane, ceea ce reprezintă 3,4% din populaţia mondială.

Guvernul elveţian a anunţat pe 10 octombrie că a decis ‘să aprobe, cu o declaraţie care exprimă anumite rezerve, Pactul (ONU privind migraţia)’, menţionând că ‘ţara implementează deja recomandările sale’ în politica sa asupra migraţiei.

Conform legislaţiei, guvernul a trimis dosarul Parlamentului pentru dezbatere.

Citește și : Franţa a adoptat două legi care vizează combaterea informaţiilor false în timpul alegerilor

De atunci, mai multe comisii parlamentare şi-au exprimat opoziţia faţă de pact. Ele au cerut ca Parlamentul să decidă dacă pactul va fi sau nu adoptat, însă guvernul s-a opus.

În comunicat, guvernul ‘s-a arătat convins’ că pactul ‘corespunde intereselor Elveţiei’, însă doreşte totuşi ‘să permită încheierea dezbaterii parlamentare în legătură cu această chestiune înainte de a se pronunţa definitiv asupra acestui subiect’.