DISTRIBUIȚI
AFP

UPDATE. Şapte soldaţi americani şi-au pierdut viaţa după ce elicopterul lor s-a prăbuşit joi în vestul Irakului, a anunţat vineri un responsabil al apărării americane, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Şapte persoane se aflau la bordul elicopterului. Se bănuieşte că toate au decedat”, a explicat responsabilul, dând asigurări că toţi ocupanţii aparatului erau militari americani. Patru dintre ei făceau parte din US Air Force, a precizat un alt responsabil.


Citeşte şi: În pragul alegerilor din Rusia, Putin are toate motivele să fie îngrijorat

”Era vorba de un transport de trupe obişnuit din Irak către Siria”, a precizat primul responsabil, la scurt timp după ce Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) a raportat într-un comunicat că ”prăbuşirea avionului nu pare să fie rezultatul unei acţiuni inamice”.

Elicopterul, un HH-60 Pave Hawk, s-a prăbuşit (joi) către ora 18,45 GMT, precizează comunicatul, adăugând că o anchetă este în curs de desfăşurare.

Armata americană utilizează în Irak elicoptere şi avioane împotriva grupării Stat Islamic (SI), care cucerise largi teritorii la nord şi la vest de Bagdad în 2014, fiind însă învinsă din punct de vedere militar în 2017.

Aviaţia americană şi-a început loviturile aeriene împotriva SI în august 2014 în Irak, apoi le-a extins în Siria vecină, în cursul unei campaniei în care a furnizat armament şi a instruit forţe care luptă împotriva SI.

În 2017, Bagdadul şi-a proclamat victoria împotriva grupării jihadiste, dar SI este în continuare capabil să întreprindă atacuri în nordul ţării.

Ştire iniţială: Un elicopter militar american s-a prăbuşit joi în vestul Irakului cu personal american la bord, a anunţat coaliţia internaţională contra grupării Stat Islamic (SI), transmite AFP.

„Echipele de salvare au sosit în acest moment la locul unde aparatul s-a prăbuşit”, a indicat coaliţia într-un comunicat, fără a preciza cauzele căderii, tipul elicopterului şi nici dacă există victime.

Armata americană utilizează în Irak elicoptere şi avioane contra grupării SI, care a cucerit largi părţi de teritoriu la nord şi la vest de Bagdad în 2014 şi a fost înfrântă militar anul trecut.