DISTRIBUIȚI

Lee Jae-yong, șeful de facto al Samsung, urmează să fie eliberat condiționat. Decizia a fost influențată de situația economică dificilă din Coreea de Sud, transmite The Economist.

Relațiile dintre guvernul Coreei de Sud și întreprinderile sale rămân confortabile pentru ambele părţi.


Totuși, absența de pe lista numelui domnului Lee nu ar trebui privită ca o dovadă că președintele a fost fidel spiritului promisiunii sale. Asta pentru că domnul Lee nu mai are nevoie de iertare. Pe 9 august, ministrul justiției a spus că șeful Samsung eronat va fi eliberat condiționat pe 13 august. Decizia, a spus el, a luat în considerare cerințele formale pentru acordarea condiționării, precum și – ce altceva – situația economică dificilă din țară.

Domnul Lee a fost trimis în închisoare pentru mituirea lui Park Geun-hye, fosta preşedintă a ţării, pentru a obține sprijinul guvernului său pentru o fuziune în 2015 care i-a consolidat controlul asupra Samsung. Alți lideri ai Coreei de Sud, sau conglomerate, au făcut presiuni asupra lui Moon pentru a-l graţia pe Lee, astfel încât să poată reveni la conducerea Samsung și să conducă compania prin intensificarea concurenței cu producătorii de cipuri rivali. Au salutat decizia. La fel a făcut și opoziția conservatoare, care a spus că decizia arată că guvernului îi pasă de soluționarea economiei pandemice.

În schimb, activiștii de guvernanță corporativă și criticii din tabăra lui Moon au fost supărați. PSPD, un grup care este aproape de partidul guvernator Minjoo și care a jucat un rol important în protestele care au debarcat-o de la putere pe doamna Park în 2017, au numit decizia „o condamnare la moarte a justiţiei”. Acesta a declarat că va încuraja liderii de afaceri să continue să comită infracțiuni în așteptarea că vor scăpa cu pedepse ușoare. Membrii înalți ai Minjoo au declarat că decizia a arătat că guvernul și-a trădat principiile și că nu dă doi bani pe corectitudine.

Au motive să se mâhnească. În mod oficial, Lee a îndeplinit condițiile pentru eliberarea condiționată, deoarece ministerul justiției le-a schimbat în aprilie. Deținuții trebuie acum să fi îndeplinit cel puțin 60% din pedeapsa lor pentru a deveni eligibili, faţă de 80%, așa cum se obișnuia înainte.

Spre deosebire de cerințele formale, criteriile mai blânde pentru eliberarea condiționată, cum ar fi admiterea infracțiunilor și arătarea remușcărilor pentru acestea, sunt mai puțin evident îndeplinite în cazul lui Lee. Park Sang-in, un economist la Universitatea Națională din Seul, care studiază puterea tebolului consideră că eliberarea domnului Lee este extrem de neobișnuită, având în vedere natura gravă a infracțiunilor sale, darămite faptul că este încă judecat pentru acuzații legate de cele pentru care a fost trimis în închisoare în primul rând (Lee neagă acuzațiile din caz) care este încă în așteptare). „Aceasta este doar o modalitate prin care Moon îl poate lăsa să iasă fără să-și încalce în mod explicit promisiunea electorală”, spune el.

Ministerul justiției nu a spus încă dacă îi va acorda domnului Lee o scutire la interdicția de angajare impusă celor condamnați pentru infracțiuni economice și îi va permite să se întoarcă la locul de muncă de la Samsung. Dar se așteaptă să facă acest lucru în cele din urmă, chiar dacă nu este clar dacă absența sa a avut de fapt vreun impact negativ asupra activității cotidiene a companiei.

Majoritatea sud-coreenilor nu sunt prea interesaţi de acest subiect. În două sondaje efectuate la sfârșitul lunii iulie, aproximativ două treimi au declarat că sunt în favoarea eliberării lui Lee. Se simțeau mai puțin generoși în legătură cu politicienii strâmbi, dintre care unii au fost iertați în trecut pentru răutățile lor de către succesorii lor. Majoritatea respondenților la ambele sondaje au considerat că doamna Park, aflată în închisoare pentru luarea de mită luată de la Lee și abuzarea puterii sale, sau Lee Myung-bak, predecesorul ei, care este acolo după ce a fost condamnat într-un caz separat de corupție, ar trebui să rămână închisă. Prin urmare, nici unul dintre ei nu va apărea pe lista lui Moon de această dată, consideră economistul universitar. Încă neeligibilă pentru eliberarea condiționată, perechea va trebui probabil să sărbătorească Ziua Eliberării în celulele lor – spre deosebire de șeful Samsung.