DISTRIBUIȚI

Aproximativ 1,6 milioane de elevi şi profesori au revenit luni în şcolile din Grecia după vacanţa de iarnă, în mijlocul unei recrudescenţe a contagierilor provocate de noua variantă Omicron, care reprezintă deja aproximativ 90% dintre noile cazuri de COVID-19, relatează EFE, potrivit agerpres.

Potrivit Ministerului Educaţiei, testele antigen realizate acasă în cursul zilei de duminică au detectat 15.000 noi cazuri, prognozând o escaladare a infectărilor în următoarele zile. La unele şcoli, s-au format cozi lungi de aşteptare, elevii înghesuindu-se la intrare pentru a prezenta testele negative de acces.


Citeşte şi: De ce unii oameni se tot îmbolnăvesc de Covid, iar alții rămân neatinşi de virus?

Potrivit mass-media, se estimează că aproximativ 150.000 de şcolari şi profesori, reprezentând 10% din efectivul total de elevi şi cadre didactive, nu a putut efectua testul la sfârşitul săptămânii ca urmare a epuizării kiturilor din farmacii.

Centrele de învăţământ au primit sprijin financiar pentru a oferi gratuit teste celor care nu s-au putut testa acasă.

Reluarea cursurilor se va face cu respectarea aceloraşi măsuri de prevenţie sanitare, iar în prima săptămână de cursuri, elevii şi profesorii vor fi nevoiţi să efectueze trei teste antigen pentru detectarea coronavirusului, în loc de două.

Profesorii şi elevii vaccinaţi vor putea face teste în mod gratuit, în timp ce profesorii nevaccinaţi vor suporta din propriul buzunar costul analizelor.

Protocolul prevede ca, în cazul detectării unui caz de COVID-19, toţii elevii din clasă să facă teste cinci zile la rând, iar clasa se va închide doar dacă jumătate dintre elevi sunt depistaţi pozitiv.

Citeşte şi: ‘The Power of the Dog’, ‘West Side Story’ şi ‘Succession’ sunt marii câştigători ai Globurilor de Aur 2022 – Black News

Un elev contagiat cu COVID-19 va sta cinci zile în carantină, iar dacă nu prezintă simptome sau febră va putea reveni în clasă.

Autorităţile au pledat pentru revenirea elevilor la cursuri, în pofida unei explozii a cazurilor, argumentând că şcolile reprezintă un mediu mai sigur, unde situaţia poate fi monitorizată mai bine prin efectuarea testelor pentru COVID-19 de două ori pe săptămână.