DISTRIBUIȚI
deccanherald.com

Autorităţile din Salvador au prelungit starea de urgenţă pentru a treia lună consecutiv, pe fondul războiului împotriva criminalităţii, informează joi dpa, potrivit agerpres.

Parlamentul unicameral al ţării latino-americane s-a pronunţat cu 67 de voturi pentru şi 16 împotrivă în favoarea prelungirii stării de urgenţă impuse iniţial pe 27 martie, după un val de crime în care într-o singură zi au fost ucise 62 de persoane. De atunci, poliţia a reţinut peste 34.500 de presupuşi membri ai unor bande violente şi influente.


Citește și : Ucraina denunţă o ‘încălcare flagrantă’ a integrităţii sale teritoriale după anunțul privind emiterea unor paşapoarte ruseşti ucrainenilor

Starea de urgenţă a determinat suspendarea unor drepturi fundamentale, inclusiv libertatea de întrunire şi confidenţialitatea telecomunicaţiilor, iar unele legi au fost înăsprite, de exemplu pedepsele pentru faptele comise de membri ai bandelor. Militanţii pentru drepturile omului au criticat starea de urgenţă, Amnesty International denunţând arestări arbitrare în masă şi tratamentul inadecvat aplicat deţinuţilor.

El Salvador, o ţară cu 6 milioane de locuitori, a înregistrat în urmă cu câţiva ani cea mai ridicată rată a omuciderilor din lume. În 2015, numărul de omucideri la 100.000 de locuitori a fost de 103. Totuşi, potrivit guvernului, anul trecut acesta a scăzut la 18, declin datorat parţial unui acord secret între preşedintele Nayib Bukele şi bandele criminale, potrivit publicaţiei El Faro şi informaţiilor guvernului SUA. Bukele, conservator, a dezminţit această informaţie.

Citește și : America Latină, sub ameninţarea unei crize alimentare, o consecinţă a războiului din Ucraina (ONU)

Unii observatori au interpretat recentul val de omucideri ca fiind un semn că bandele nu mai sunt mulţumite de presupusul acord cu guvernul din San Salvador.