DISTRIBUIȚI
Facebook

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a demarat luni discuţiile private cu marile firme de trading pentru a cumpăra grâu fără a recurge la organizarea de licitaţii internaţionale, informează Reuters, potrivit agerpres.   

Potrivit traderilor, Egiptul este interesat de grâu provenit din România, Bulgaria, Rusia şi Franţa. De asemenea, livrarea grâului ar trebui să se facă în patru perioade: 1-15 septembrie, 16-30 septembrie, 1-15 octombrie şi 16-31 octombrie, au adăugat traderii.


Citește și : Lukaşenko amenință cu represalii militare împotriva oricui ar ataca Belarusul

În mod normal, GASC achiziţionează grâu în cadrul unor proceduri de licitaţie internaţională, însă luna trecută ministrul egiptean al Aprovizionării a anunţat că Guvernul a aprobat posibilitatea achiziţiilor directe de la ţări sau companii.

La ultima sa licitaţie internaţională, organizată în data de 29 iunie, GASC a cumpărat o cantitate de 815.000 de tone de grâu, aceasta fiind cea mai mare cantitate cumpărată de statul egiptean în ultimul deceniu la o singură licitaţie. Achiziţia a inclus 350.000 de tone de grâu din Franţa, 240.000 de tone de grâu din România, 175.000 de tone de grâu din Rusia şi 50.000 de tone de grâu din Bulgaria, a precizat GASC. Cel mai mic preţ oferit în cadrul licitaţiei din 29 iunie a fost pentru grâul din România, 429,90 dolari pe tonă, inclusiv livrarea.

Potrivit traderilor, preţul grâului a scăzut semnificativ în ultimele zile, ceea ce a creat mai mult interes pentru achiziţii. Cotaţiile futures la grâul american au coborât vineri la cel mai scăzut nivel din februarie, presate de aprecierea dolarului american şi creşterea ofertei de grâu din emisfera nordică.

Citește și : Zelenski face apel la sprijin internaţional pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei după încheierea războiului

 

Egiptul este cel mai mare cumpărător mondial de grâu, un produs de bază necesar pentru a menţine programul de subvenţionare a pâinii, de care depind peste 70 de milioane din cei 103 de milioane de egipteni. Achiziţiile de grâu ale statului egiptean sunt urmărite cu atenţie de piaţa cerealelor şi dacă tradiţional GASC a cumpărat grâu în principal din regiunea Mării Negre, la ultima licitaţie a cumpărat mai ales grâu din Franţa.