DISTRIBUIȚI
Nasdaq

Egiptul şi Franţa desfăşoară în prezent exerciţii militare aeriene şi maritime în Mediterana, a anunţat luni armata egipteană, potrivit AFP şi agerpres.

Egiptul, mare aliat al Statelor Unite şi al monarhiilor din Golf, este cel mai mare client al Franţei în materie de armament, deţinând, cu 54 de avioane Rafale, a doua flotă de aparate de luptă franceze.


Citeşte şi: Pfizer RENUNŢĂ la cererea de aprobare a vaccinului său în India – Black News

În total, din 2015, Egiptul – stat în care armata joacă un rol major în politică şi economie – a cumpărat armament în valoare de peste 9 miliarde de euro din Franţa.

Cel mai recent contract datează din luna mai, când guvernul de la Cairo a achiziţionat 30 de avioane Rafale pentru suma de 4 miliarde de euro.

În timp ce Cairo şi Paris îşi afişează convergenţa de vederi în ce priveşte lupta antiteroristă şi alte mize de securitate regionale, precum rivalităţile cu Turcia în Mediterana de Est, armata egipteană a anunţat în ultimele luni mai multe exerciţii comune.

Potrivit comunicatului de luni, exerciţiile actuale vor dura ‘câteva zile’ şi vizează ‘pregătirea oricărei operaţiuni comune în funcţie de circumstanţe’, dar mai ales ‘întărirea capacităţilor de a răspunde provocărilor regionale şi a proteja infrastructurile vitale în Mediterana’.

Citeşte şi: Noi desfăşurări de trupe şi vehicule blindate în apropierea Ucrainei – Black News

Apărătorii drepturilor omului cer în mod regulat Franţei să înceteze să mai furnizeze arme regimului preşedintelui Abdel Fattah al-Sissi, care continuă să reprime orice opoziţie de la instalarea la putere în 2013.

Franţa, în schimb, invocă miile de locuri de muncă pe care aceste exporturi le creează, şi refuză să condiţioneze parteneriatul strategic cu Cairo de problema drepturilor omului.