DISTRIBUIȚI
AFP

Preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, a lansat marţi un apel către palestinieni, îndemnându-i să se unească şi ‘să fie pregătiţi să coexiste’ în pace cu Israelul, într-un discurs rostit la Adunarea Generală a ONU, relatează France Presse. 

Vorbind a doua zi după prima întâlnire a sa oficială cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, preşedintele Al-Sissi a apreciat că un acord de pace între Israel şi palestinieni este o ‘precondiţie necesară pentru întreaga regiune’ pentru ca ea să se poată bucura de stabilitate.


Egiptul a fost în trecut în prima linie a eforturilor de apropiere a mişcărilor palestiniene Fatah, aflată la putere în Cisiordania, şi Hamas, care controlează Fâşia Gaza.

Plecând de la textul iniţial, Abdel Fattah al-Sissi a afirmat că ‘doreşte să spună poporului palestinian că este important să se unească … pentru a depăşi diferenţele şi să fie pregătit să accepte coexistenţa cu cealaltă partea, cu israelienii, în pace şi securitate’.

Liderul egiptean a lansat un apel similar şi către israelieni, subliniind că deceniile de pace israeliano-egipteană pot fi extinse şi asupra palestinienilor ‘pentru a depăşi bariera urii pentru totdeauna’. „Putem repeta această experienţă, acest progres excelent, împreună cu pacea şi securitatea cetăţenilor palestinieni”, a spus el.

Egiptul, care a semnat un tratat de pace cu Israelul în 1979, solicită constant reluarea negocierilor de pace israeliano-palestiniene, care au fost îngheţate în 2014.

În discursul său din aceeaşi zi, premierul Benjamin Netanyahu a dat asigurări că Israelul s-a angajat să ajungă la pace cu toate ţările arabe şi cu palestinienii, dar nu a precizat cum ar putea realiza acest obiectiv.

„Un stat palestinian independent” cu capitala în Ierusalimul de Est este o „precondiţie necesară pentru ca întreaga regiune să intre într-o nouă fază a stabilităţii şi a dezvoltării”, a încheiat preşedintele egiptean.