DISTRIBUIȚI
The Times of Israel

Egiptul şi-a deschis vineri frontiera cu Fâşia Gaza pentru două zile, a anunţat ambasada palestiniană la Cairo, informează AFP, conform agerpres.

Este doar a treia oară în acest an când Egiptul şi-a deschis frontiera cu enclava palestiniană, care a rămas în mare parte închisă în ultimii ani din cauza preocupărilor guvernului de la Cairo legate de securitate.


Citește și : China va introduce taxe în valoare de trei miliarde de dolari ca răspuns la taxele vamale americane

Trecerea de la Rafah, singurul punct de ieşire pentru locuitorii din Gaza la graniţa egipteană, va fi deschisă vineri şi sâmbătă pentru cazuri umanitare, a declarat ambasada într-un comunicat.

Graniţa cu Egiptul este singura din Fâşia Gaza care nu este controlată de Israel. Israelul supune enclava palestiniană unei blocade severe de mai bine de un deceniu vizând mişcarea islamistă Hamas, unul dintre marii săi inamici, la putere în Fâşia Gaza.

Egiptul încearcă de asemenea să stopeze Hamas blocând deplasarea de oameni şi arme ce ar putea servi insurecţiei în Peninsula Sinai.

Cele două deschideri precedente ale frontierei din acest an au fost întrerupte din cauza situaţiei de securitate din această regiune. Armata şi forţele poliţiei egiptene sunt angajate acolo într-un conflict feroce cu islamiştii înarmaţi, în special un grup afiliat organizaţiei Stat Islamic. Acest conflict a făcut sute de morţi de ambele părţi.

În octombrie, Egiptul a mediat un acord de reconciliere între Hamas şi Fatah – partidul preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas – destinat să îi facă pe islamişti să renunţe la putere în Gaza. Dar discuţiile sunt blocate şi cele doua grupări palestiniene se învinuiesc reciproc pentru eşec.

Citește și : SUA : Donald Trump se va opune legii privind cheltuielile federale adoptată de Congres