DISTRIBUIȚI
afp

Ministrul egiptean de externe Sameh Shoukri a calificat joi ca „iresponsabile” acuzaţiile preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit căruia fostul preşedinte islamist egiptean Mohamed Morsi „a fost ucis”, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Într-un comunicat, Shoukri „a denunţat ferm declaraţiile repetate şi iresponsabile ale preşedintelui turc faţă de Egipt”, după moartea subită a lui Mohamed Morsi, care s-a prăbuşit în timpul procesului său luni la Cairo.


Citeşte şi: Pentagonul trimite rachete Patriot în zona Golfului Persic

Miercuri la un miting electoral, şeful statului turc a spus despre circumstanţele morţii lui Mohamed Morsi: „El a fost ucis şi nu a murit din cauze naturale”.

Erdogan, provenit ca Morsi din mişcarea islamistă, l-a numit „martir” după anunţul decesului său luni şi i-a acuzat pe „tiranii” la putere în Egipt că sunt responsabili de moartea sa, o aluzie la preşedintele Abdel Fattah el-Sisi.

Relaţiile dintre Turcia şi Egipt sunt practic inexistente de când armata egipteană, condusă atunci de Abdel Fattah el-Sisi, l-a răsturnat de la putere pe preşedintele Morsi în iulie 2013.

Mohamed Morsi era deţinut de aproape şase ani în izolare. Luni, în timp ce se exprima în faţa unui tribunal, el a leşinat şi nu a putut fi reanimat.

Vezi şi: Susţinătorii opoziţiei albaneze s-au luat la bătaie cu forţele de ordine – VIDEO

Fostul şef de stat, provenit din Frăţia Musulmană, a fost preşedinte doar un an, între iunie 2012 şi iulie 2013.

După destituirea sa de către armată, în favoarea manifestaţiilor populare, el a fost condamnat la un total de 45 de ani de închisoare pentru instigare la violenţă împotriva demonstranţilor la sfârşitul anului 2012 şi spionaj în folosul Qatarului.

El a fost rejudecat după anularea a două verdicte împotriva sa – o pedeapsă cu moartea şi închisoare pe viaţă.