DISTRIBUIȚI

Egiptul a semnat un contract în valoare de 1,66 miliarde de dolari (1,5 miliarde de euro) pentru achiziţionarea de obuziere sud-coreene, a anunţat miercuri armata egipteană, la o săptămână după ce Washingtonul a aprobat o importantă vânzare de arme către Cairo, informează AFP, potrivit agerpres.

Protocolul acordului a fost semnat marţi în timpul unei ceremonii la care au asistat ministrul egiptean al apărării, Mohamed Zaki, şi şeful administraţiei programului de achiziţie de armamente al Coreei de Sud, Kang Eun-Ho.


Citeşte şi: Membrana coronavirusului SARS-CoV-2 poate fi dezintegrată prin folosirea apei de gură (studiu) – Black News

Acordul prevede „gestionarea şi fabricarea comună de sisteme de obuziere K9A1 în uzinele de armament locale, împreună cu conglomeratul sud-coreean Hanwha”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei egiptene într-un comunicat.

Suma la care se ridică acordul nu a fost dezvăluită de armata egipteană, însă Coreea de Sud a anunţat că acesta se cifrează la peste 2.000 de miliarde de woni (circa 1,5 miliarde de euro).

„Acest contract depăşeşte cele 2.000 de miliarde de woni, reprezentând cel mai mare export de obuziere automotoare K9”, a subliniat biroul de presă al preşedinţiei sud-coreene.

Acest acord intervine după semnarea, în ianuarie, a unui contract privind achiziţia de armamente în valoare de 2,6 miliarde de dolari (2,3 miliarde de euro) între Egipt şi SUA.

Acordul cu SUA a fost încheiat în pofida îngrijorărilor în creştere suscitate de bilanţul Egiptului în ceea ce priveşte drepturile omului, bilanţ calificat drept „catastrofal” de ONG-uri internaţionale.

Citeşte şi: China FURĂ startul în cursa înarmărilor metaverse – Black News

În septembrie, Washingtonul a suspendat un ajutor militar de 130 de milioane de dolari (110 milioane de euro) pentru Egipt, din cauza lipsei de ameliorare a situaţiei privind drepturile omului în această ţară.

Preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, respinge constant aceste acuzaţii.