DISTRIBUIȚI
AFP

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a anunţat miercuri că a graţiat peste 330 de deţinuţi, în majoritate tineri, mulţi dintre ei arestaţi mai ales în cursul protestelor din ultimii ani, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Preşedintele Al-Sisi a promis în 2015 că îi va elibera pe unii dintre tinerii încarceraţi în timpul reprimării declanşate de autorităţi după destituirea de către armată, în 2013, a preşedintelui islamist Mohamed Morsi.


Citește și : Berlusconi are iar probleme cu legea. Acum este judecat pentru corupere de martori

‘Îi cer Ministrului de Interne să le permită acestor tineri să se întoarcă la casele lor astăzi pentru ‘sohur”, masa de seară din timpul Ramadanului, care începe joi, a declarat preşedintele, zâmbitor, cu prilejul unei conferinţe naţionale a tinerilor, organizată la Cairo şi transmisă în direct la televiziune.

În jur de ‘332 de deţinuţi tineri’ au beneficiat de graţiere, a precizat miercuri cotidianul guvernamental Al-Akhbar Al-Yum, menţionând că pe listă se află tineri opozanţi arestaţi în timpul manifestaţiilor.

Al-Sisi a explicat că decizia luată s-a bazat pe lista propusă de comitetul prezidenţial pentru tinerii deţinuţi, înfiinţat de preşedinte în urma promisiunii lansate în 2015.

Mai multe valuri de eliberări au avut loc din 2016 pe baza recomandărilor acestui comitet.

Regimul lui Al-Sissi este acuzat de apărători ai drepturilor omului că încalcă libertatea de exprimare şi reprimă orice formă de opoziţie.

Citește și : Rusia își apără dreptul a de a construi Podul Crimeii

În ultimele săptămâni, forţele de securitate au arestat mai mulţi manifestanţi care protestau faţă de creşterea preţului biletelor de metrou, dar şi un autor de filmuleţe satirice şi un blogger acuzat că îndeamnă la ateism.