DISTRIBUIȚI
Wall Street Journal
Wall Street Journal

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a ordonat, potrivit unui decret, crearea unui comitet împotriva incidentelor de ordin religios în Egipt, îndeosebi între musulmanii majoritari şi creştinii copţi, vizaţi cu regularitate de violenţe, informează AFP, scrie agerpres.

Decretul prezidenţial, semnat sâmbătă şi publicat duminică în Monitorul Oficial, menţionează că acest Comitet suprem va fi prezidat de consilierul pe probleme de securitate şi antiterorism al lui al-Sissi, Magdy Abdel Ghaffar, fost ministru de interne.


Citește și : Intrusul de pe aeroportul din Hanovra refuză să vorbească despre incident

Armata, serviciile de informaţii militare şi generale vor fi deopotrivă reprezentaţi în noul organism care va avea ca sarcină ”să dezvolte o strategie globală pentru a preveni şi a face faţă incidentelor de ordin religios”, potrivit Monitorului Oficial.

Anunţul creării acestui comitet, care îşi va intra în atribuţii începând de luni, are loc cu câteva zile înainte de sărbătorirea anuală a Crăciunului de către minoritatea coptă, la 7 ianuarie.

Copţii sunt cea mai importantă şi cea mai veche comunitate creştină din Orientul Mijlociu, reprezentând circa 10% din cei aproape 100 de milioane de egipteni. Victime ale atacurilor extremiste, membrii comunităţii se plâng de discriminări într-o ţară majoritar musulmană.

Peste o sută de persoane şi-au pierdut viaţa în atacuri care i-au vizat pe copţi, de la finalul anului 2016.

Citește și : Cel puțin 15 militanți islamiști au fost uciși în sud-vestul Nigeriei