DISTRIBUIȚI
Wall Street Journal
Wall Street Journal

Noul guvern egiptean a depus jurământul joi în faţa preşedintelui Abdel Fattah al-Sissi cu modificări în posturi-cheie la Apărare şi Interne, într-un moment în care Egiptul duce o vastă ofensivă antijihadistă în Sinai (est), relatează France Presse, potrivit agerpres.

La sfârşitul lunii noiembrie, Sissi, reales preşedinte cu peste 97% din voturi în martie, a lansat un ultimatum de trei luni forţelor sale de securitate pentru a restabili securitatea în Peninsula Sinai, teatru al unei insurecţii a grupării Stat Islamic (SI ). Acest termen a fost extins şi operaţiunea continuă de atunci.


Citește și : Guvernul lui Merkel se clatină din cauza conflictului intern iscat de reforma politicii de azil

La scurt timp după ce preşedintele Sissi a fost învestit pentru un al doilea mandat pe 2 iunie, guvernul egiptean al prim-ministrului Sherif Ismail a demisionat.

Noul cabinet, condus de fostul ministru al locuinţelor Mostafa Madbouli, vrea ca Mohamed Zaki, şeful Gărzii Republicane din august 2012, să îl înlocuiască la Apărare pe generalul Sedki Sobhi. Zaki a fost cel care a executat ordinul de arestare a fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, destituit în 2013 la un an după alegerea sa, de către armata condusă atunci de Sissi.

Citește și : Criza migraţiei pune în pericol însăşi supravieţuirea Uniunii Europene (Antonio Tajani)

La Interne, un alt post-cheie în Egipt, este preşedintele puternicei Securităţi naţionale din octombrie 2017, Mahmoud Tawfiq, care preia conducerea. El îl înlocuieşte pe Magdi Abdel Ghaffar, rămas în funcţie din 2015 în ciuda numeroaselor provocări în materie de securitate.

Noul guvern are 33 de miniştri, dintre care opt femei.