DISTRIBUIȚI
France 24

Un mormânt, sarcofage şi mai multe obiecte funerare din Egiptul Antic, recent descoperite într-o necropolă din Luxor, în sudul ţării, au fost dezvăluite, sâmbătă, în prezenţa ministrului Antichităţilor, informează AFP,scrie News.ro .

Aceste descoperiri, realizate de echipe de arheologi egipteni şi francezi, au fost prezentate presei în faţa celebrului templu funerar al reginei Hatchepsout, care se află aproape de necropola din Al-Assassif, pe malul vestic al oraşului Luxor.


Citește și : Turcia critică vehement punerea în funcţiune a unor posturi de observaţie ale SUA din nordul Siriei

Această necropolă, aflată între Valea Reginelor şi Valea Regilor, a fost destinată nobililor şi înalţilor responsabili apropiaţi faraonilor.

Potrivit ministrului Antichităţilor, mormântul descoperit datează din Regatul Mijlociu (dinastiile XI şi XII) şi aparţin lui Thaw-Irkhet-If, prezentat drept supervizorul mumificărilor în templul din Mout, situat în celebrul sit Karnak, tot la Luxor.

Consiliul suprem al antichităţilor egiptene a descoperit „un nou mormânt (…) cu trei picturi frumoase”, a indicat ministrul Antichităţilor Khaled al-Anani, în timpul unei conferinţe de presă.

Acest mormânt conţine „numeroase descoperiri”, a adăugat el. Este vorba despre diverse obiecte funerare, inclusiv două sarcofage, statui şi alte 1.000 de mici statui funerare din lemn, faianţă şi argilă, numite „ouchebtis”.

O echipă a Institutului francez de arheologie orientală (IFAO) şi de la Universitatea din Strasbourg a descoperit într-un alt mormânt, în aceeaşi necropolă din Al-Assassif, două sarcofage datând din periaoda dinastiei a XVIII-a, a adăugat Anani.

Unul dintre ele conţine o mumie „bine conservată” a unei femei pe nume Thuya, a precizat ministrul în comunicat.

Citește și :Șeful armatei britanice: Rusia reprezintă o amenințare mai mare decât jihadiștii

Autorităţile egiptene anunţă regulat descoperiri arheologice, în timp ce ţara este adesea acuzată de lipsă de rigoare ştiinţifică şi neglijenţă în conservarea antichităţilor sale.

Siturile arheologice, în special cele de la Luxor, constituie totodată pentru Egipt un argument major în faţa concurenţei altor destinaţii turistice.