DISTRIBUIȚI
The Telegraph

Armata egipteană şi-a intensificat demolările de locuinţe, spaţii comerciale şi ferme în regiunea Sinai de la lansarea în februarie a unei vaste campanii militare împotriva jihadiştilor armaţi, a declarat marţi Human Rights Watch (HRW), relatează France Presse, potrivit agerpres.

Într-un comunicat difuzat marţi, organizaţia internaţională pentru drepturile omului a indicat că distrugerile afectează „sute de hectare de teren agricol şi cel puţin 3.000 de clădiri rezidenţiale şi comerciale, precum şi 600 de clădiri distruse în ianuarie”.


Citește și : Procurorii germani pregătesc cererea privind extrădarea lui Carles Puigdemont în Spania

Aceste ultime distrugeri sunt „cele mai importante după ce armata a început oficial politica sa de expulzare în 2014”, asigură ONG-ul, care a efectuat o investigaţie intervievând martori la distanţă şi analizând „o serie cronologică de imagini din satelit”.

HRW denunţă demolările „ilegale” despre care consideră că au loc „ca represalii împotriva persoanelor suspectate de terorism, precum şi a disidenţilor politici şi rudelor acestora”.

Potrivit lui Sarah Leah Whitson, directoare a diviziei Orientul Mijlociu şi Africa de Nord a ONG-ului, citată în comunicat, „armata egipteană pretinde că protejează oamenii împotriva militanţilor, dar este absurd să credem că demolarea de locuinţe şi strămutarea populaţiei stabilite aici le-ar garanta securitatea”.

HRW precizează că a trimis în această lună scrisori Ministerului Apărării egiptean, guvernatorului din Sinai-Nord şi serviciilor de informaţii pentru „a ancheta asupra demolărilor în curs”.

Armata egipteană nu a reacţionat la acest raport marţi dimineaţă.

Potrivit HRW, primele distrugeri au avut loc în 2013, dar „în 2014, guvernul a anunţat un plan de expulzare a locuitorilor dintr-o zonă-tampon protejată de 79 de kilometri pătraţi, inclusiv întregul oraş Rafah”, aflat la frontiera cu enclava palestiniană Gaza controlată de Hamas.

„Până în prezent, armata a demolat aproape în întregime oraşul”, potrivit ONG-ului care subliniază că o nouă zonă-tampon este stabilită în jurul aeroportului de la Al-Arish, principala localitate din nordul Peninsulei Sinai, iar rezultatele sunt distrugerea locuinţelor şi a fermelor.

Citește și : Cel puţin 12 membri ai forţelor afgane, uciși în atacuri ale talibanilor în estul Afganistanului

Autorităţile au luat această decizie după un atac revendicat de filiala locală a grupării Stat Islamic (SI) vizându-i pe miniştrii apărării şi de interne în regiune. Aceştia nu au avut de suferit.

De la destituirea preşedintelui ales, islamistul Mohamed Morsi, de către armată, în 2013, Egiptul se confruntă cu atacuri ale grupărilor extremiste, în special ale SI în nordul Sinai.

Sute de soldaţi, poliţişti şi civili au murit în aceste atacuri.