DISTRIBUIȚI
wikipedia

Egiptul a recuperat de la Emiratele Arabe Unite 354 de artefacte antice din diverse perioade, despre care se credea că au fost furate, a precizat ministrul egiptean al Antichităţilor, potrivit agerpres .

”Forţele de ordine din emiratul Sharjah au capturat aceste piese”, a anunţat ministrul egiptean al Antichităţilor Khaled El-Enany, citat într-un comunicat, după ce a inspectat obiectele sâmbătă seara, la Muzeul egiptean din Cairo.


Citiți și : Academia Europeană de Film (EFA) a anunțat sâmbătă nominalizările pentru „Oscarurile europene”

Ministrul nu a furnizat detalii despre circumstanţele în care artefactele au ajuns în Emiratele Arabe, dar a precizat că emirul din Sharjah, şeicul Sultan Bin Mohammed al Qasimi, a ordonat restituirea pieselor către Egipt.

”Obiectele recuperate datează din diverse perioade, din epoca faraonilor, până în perioada islamică”, a precizat Shaaban Abdel Gawad, şeful serviciului de repatrieri al ministerului Antichităţilor, citat în comunicat.

Printre obiectele restituite se află o lucrare din ceramică având inscripţionat numele lui Ramses al III-lea, care a condus Egiptul în perioada 1183 şi 1152, î. Hr., mai multe statui din bronz care reprezintă zei egipteni, printre care Isis şi Osiris, precum şi pietre funerare din perioada islamică.

Egiptul, recunoscut pentru bogăţia comorilor sale arheologice, recuperează în mod frecvent artefacte furate.

În acelaşi timp, autorităţile de la Cairo militează pentru repatrierea obiectelor expuse în prezent în muzeele europene, cum ar fi celebrul bust al lui Nefertiti de la Berlin.