DISTRIBUIȚI
Reuters.com

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a publicat miercuri un set de recomandări cu privire la creşterea porcilor în ferme, aceasta fiind prima sa opinie ştiinţifică privind bunăstarea animalelor după ce blocul comunitar şi-a lansat strategia „De la fermă în farfurie”, transmite Bloomberg, potrivit agerpres.

Printre alte măsuri, EFSA recomandă ca spaţiul minim alocat porcilor în ferme să fie majorat, iar unele scroafe ar trebui ţinute în ţarcuri, mai degrabă decât în cuşti. În plus, practica tăierii cozii, care se foloseşte pentru a evita ca porci să îşi muşte coada, nu ar trebui să devină o rutină, recomandă EFSA.


Citeşte şi: Variola maimuţei: OMS deplânge atacurile împotriva maimuţelor în Brazilia – Black News

Strategia „De la fermă în farfurie” a fost prezentată de Comisia Europeană în 2020 însă începe să fie supusă la presiuni din partea organizaţiilor reprezentantive din sectorul agricol care susţin că industria creşterii animalelor se confruntă cu costuri majorate provocate de explozia preţurilor la energie şi a inflaţiei.

Preţurile mondiale la alimente au atins un nivel record în luna mai, în condiţiile în care războiul din Ucraina s-a adăugat presiunilor exercitate de pandemie, şi chiar dacă între timp au mai scăzut rămân peste nivelul înregistrat în mod obişnuit în această perioadă a anului.

Citeşte şi: Republicanii ameninţă cu o anchetă privind percheziţia de la Mar-a-Lago – Black News

O decizie privitoare la reducerea utilizării pesticidelor, inclusă în strategia „De la fermă în farfurie”, a fost amânată după invazia rusească din Ucraina.

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) intenţionează ca, în luna septembrie, să emită opinii ştiinţifice şi cu privire la bunăstarea oilor şi caprelor, a cailor şi vitelor, precum şi cu privire la bunăstarea animalelor în timpul transportului. Aceste opinii ale EFSA vor constitui baza pentru revizuirea legislaţiei UE în domeniul bunăstării animalelor în 2023.