DISTRIBUIȚI
Die Welt

Numeroasele eforturi pe care le-au făcut ţările din Balcanii de Vest trebuie să ducă la aderarea lor la Uniunea Europeană (UE), a declarat joi cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, înaintea unui summit al liderilor ţărilor din UE cu omologii lor din Balcanii de Vest, la Bruxelles, informează dpa, potrivit agerpres.

„Timp de aproape 20 de ani, ţările şi cetăţenii ţărilor din Balcanii de Vest aşteaptă oportunitatea de a deveni membri ai Uniunii Europene”, a spus Scholz.


Citeşte şi: G7 va face ‘propuneri concrete’ pentru ‘creşterea presiunii asupra Rusiei’ – Black News

Cancelarul federal german a subliniat că Macedonia de Nord şi-a schimbat numele în speranţa de a deveni membră a UE.

Olaf Scholz a afirmat că Germania „se simte responsabilă” să asigure ca ţările din Balcanii de Vest să aibă „oportunitatea de a implementa cu succes perspectivele lor europene”.

Potrivit cancelarului federal, este „extrem de important ca aceasta să devină o promisiune credibilă” având în vedere frustrarea exprimată de liderii din regiune.

Citeşte şi: Preşedintele ales al Columbiei şi preşedintele Venezuelei au discutat probleme legate de graniţă – Black News

Joi, la sosirea la summit, premierul albanez a declarat că blocarea de către Bulgaria a progreselor Macedoniei de Nord şi Albaniei în vederea aderării la Uniunea Europeană este „o ruşine”, acuzându-i pe liderii UE de „neputinţă”. „Este o ruşine că o ţară NATO, Bulgaria, ţine captive alte două ţări NATO, şi anume Albania şi Macedonia de Nord, în toiul unui război sângeros care se desfăşoară lângă Europa, cu celelalte 26 de ţări ale UE stând liniştite într-un îngrozitor spectacol de neputinţă”, a declarat Rama, cu referire la invazia rusă asupra Ucrainei.

Cetăţenii ţărilor din Balcani aspiră de multă vreme să adere la UE, după războaiele etnice din anii 1990, care au dus la dezintegrarea Iugoslaviei, iar liderii statelor UE vor susţine încă o dată în timpul summitului de joi că cele şase ţări vor deveni membre ale UE într-o zi, potrivit unui draft al comunicatului final consultată de Reuters.