DISTRIBUIȚI
Quora

Efectivele armatei germane care urmează să întărească flancul estic al NATO se plâng de lipsa îmbrăcămintei de iarnă şi a altor echipamente, scrie luni ziarul Rheinische Post, citat de DPA.

Parlamentari din întreg spectrul politic au reacţionat cu indignare după apariţia articolului, în care se arată că forţa de reacţie rapidă a Bundeswehr (armata germană) pentru 2019 duce lipsă de tancuri, veste antiglonţ, îmbrăcăminte şi corturi. Ziarul citează un memoriu al comandanţilor care urmează să participe la Very High Readiness Joint Task Force (VJTF), forţa de reacţie ultrarapidă a NATO în estul Europei, a cărei comandă este asigurată prin rotaţie de ţările membre ale alianţei, conform agerpres.


Jens Flosdorff, purtător de cuvânt al ministerului apărării de la Berlin, a declarat luni că echipamentele pentru VJTF vor sosi până la jumătatea anului şi că militarii germani vor fi gata să îşi îndeplinească misiunile în cadrul VJTF la începutul anului viitor. Măsurile de creştere a bugetului apărării, după ani de reduceri, vor dura însă până în 2030, iar capacitatea de reacţie a Bundeswehr în general este nesatisfăcătoare, a arătat el.

Citește și : Însărcinatul cu afaceri al Ucrainei la Moscova convocat de MAE rus în urma unor incidente la Kiev

Germania a mai comandat VJTF în 2015. Anul viitor, în cadrul unor efective totale de 14.000 de militari, forţa de reacţie rapidă va dispune de 10.000 de soldaţi germani, care rămân în garnizoanele lor, dar în stare de alertă, fiind gata de desfăşurare în 48 până la 72 de ore de la alarmare.