DISTRIBUIȚI
voanews.com

Preţul benzinei a crescut mult în ultimele luni, în Coreea de Nord, şi a ajuns la 7-8000 de won (circa 6,1-7 dolari) litrul, a afirmat marţi un oficial sud-coreean din Ministerul Unificării, citat de Yonhap. Angro, benzina costă 2500 de won (circa 2,2 dolari) litrul.

Aceeaşi sursă afirmă că orezul nu s-a scumpit, iar cursul de schimb al valutelor este relativ stabil.


Oficialul de la Seul consideră că încep să se observe efectele sancţiunilor adoptate de Consiliul de Securitate al ONU şi de comunitatea internaţională împotriva regimului de la Phenian. Rezoluţia 2375 a Consiliului, adoptată după testul nuclear din 3 septembrie – cel mai recent efectuat în Coreea de Nord – urmăreşte reducerea cu aproximativ 30% a cantităţii de petrol livrate ţării. Rezoluţia 2371, din august, a redus exporturile nord-coreene de cărbune şi alte minerale, ca reacţie la lansarea unor rachete.

Comitetul ONU pentru sancţiuni împotriva Coreei de Nord a suplimentat şi lista de articole care nu pot fi furnizate, vândute sau transferate Coreei de Nord, deoarece pot fi utilizate şi în scop militar, mai informează marţi Yonhap, care preia postul de radio Vocea Americii. Preşedintele comitetului, Sebastiano Cardi a depus lista la secretariatul Organizaţiei Naţiunilor Unite pe 5 septembrie, dar aceasta nu a fost publicată imediat.