DISTRIBUIȚI
BBC

Partidului unionist nord-irlandez DUP l-a ales vineri pe Edwin Poots, un partizan al unei linii dure împotriva dispoziţiilor post-Brexit care zguduie provincia britanică, pentru a conduce formaţiunea politică şi a alege viitorul prim-ministru local, notează AFP, potrivit agerpres

Ministru al agriculturii, Edwin Poots, 55 de ani, anunţase recent că, dacă va câştiga, va desemna pe altcineva care să conducă executivul local alături de republicanii din Sinn Fein.


Citește și : După ce i-a arestat prietenul, Putin AMENINŢĂ Ucraina

Deja fragilă, această coabitare se anunţă delicată. Considerat ca adept al unei linii dure în cadrul partidului ultraconservator cu rădăcini protestante, Edwin Poots respinge teoria evoluţiei şi este convins că lumea a fost creată cu 4.000 de ani înainte de Iisus Hristos.

El a primit 19 voturi în scrutinul rezervat celor 36 de parlamentari (din parlamentul local sau de la Westminster din Londra), faţă de 17 pentru liderul DUP din parlamentul de la Westminster, Jeffrey Donaldson, 58 de ani, considerat mai moderat.

În discursul său după alegeri, Edwin Poots i-a mulţumit „Domnului Atotputernic” pentru că i-a dat forţă.

El îi va urma la conducerea DUP premierului nord-irlandez în exerciţiu, Arlene Foster, care, victima unei fronde interne, şi-a anunţat demisia cu peste două săptămâni în urmă.

Aspru criticată pentru neputinţa sa împotriva introducerii controalelor vamale asupra mărfurilor din Marea Britanie ca parte a Brexitului, Arlene Foster, 50 de ani, va părăsi conducerea partidului la sfârşitul lui mai şi postul său de şef al guvernului local la sfârşitul lui iunie.

Viitorul lider al provinciei britanice va trebui să gestioneze problema extrem de sensibilă a repercusiunilor Brexitului, în special protocolul nord-irlandez, dispoziţie a tratatului privind ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană criticată de unionişti.

Aceştia din urmă văd în controalele asupra mărfurilor provenind din Marea Britanie introduse prin acest protocol o frontieră chiar în Regatul Unit şi o trădare din partea premierului britanic Boris Johnson.

Citește și : Jens Spahn este optimist în privinţa epidemiei din Germania

Cu excepţia cazului în care va arunca în aer guvernul local restabilit în 2020 după trei ani de paralizie politică, noul prim-ministru nord-irlandez va trebui să guverneze împreună cu vicepremierul Michelle O’Neill (Sinn Fein).

Partidul unionist şi partidul republican conduc împreună executivul local, în baza Acordului de pace din Vinerea Mare din 1998, care a pus capăt violenţelor dintre republicani (în majoritate catolici) şi unionişti (mai ales protestanţi). Aceste violenţe au făcut circa 2.500 de morţi în trei decenii.