DISTRIBUIȚI

Avertizorul de integritate Edward Snowden, fost subcontractor al Agenţiei americane de Securitate Naţională (NSA), şi-a apărat luni decizia de a accepta cetăţenia rusă, în pofida criticilor, relatează DPA şi Reuters, potrivit agerpres.

Săptămâna trecută, Snowden a depus jurământul în calitate de cetăţean al Federaţiei Ruse şi a primit un paşaport rusesc, potrivit avocatului său Anatoli Kucerena.


Citeşte şi: Cotaţia barilului de ţiţei Brent creşte după plafonarea preţului la ţiţeiul rusesc – Black News

”Mă aflu în Rusia întrucât Casa Albă mi-a anulat în mod intenţionat paşaportul pentru a mă ţine în detenţie”, a scris Snowden pe Twitter.

”Ei au adus la sol avionul diplomatic al preşedintelui Boliviei pentru a mă împiedica să părăsesc ţara şi continuă să îmi limiteze libertatea de mişcare până în această zi”, a adăugat el.

Snowden s-a referit la un incident din 2013 în care avionul preşedintelui bolivian a fost forţat să aterizeze în Austria întrucât nu primise drept de survol către alte ţări europene. Incidentul s-a produs pe fondul speculaţiilor că la bordul avionului, care plecase din Rusia, s-ar fi aflat şi Edward Snowden.

La finalul lunii septembrie, preşedintele rus Vladimir Putin i-a acordat cetăţenia rusă lui Edward Snowden, refugiat în Rusia din 2013 după ce a părăsit SUA, la nouă ani după ce acesta a dat în vileag amploarea operaţiunilor secrete de supraveghere desfăşurate de NSA.

Citeşte şi: Politicieni germani din coaliţia de guvernare resping afirmaţiile preşedintelui Macron despre arhitectura de securitate europeană – Black News

Snowden este căutat de SUA pentru că a transmis presei zeci de mii de documente dovedind amploarea supravegherii electronice efectuate de Washington atât pe plan intern, cât şi în străinătate. Autorităţile americane doresc de ani de zile readucerea sa în SUA pentru a fi judecat penal pentru spionaj.

În 2020, Rusia i-a acordat lui Edward Snowden drept de rezidenţă permanentă, ceea ce i-a deschis calea pentru obţinerea cetăţeniei ruse.