DISTRIBUIȚI
Le Dauphiné Libéré

Primăria din Lyon, unul din cele mai mari oraşe din Franţa, şi domiciliul primarului Gerard Collomb au fost percheziţionate miercuri în cadrul unei anchete preliminare pentru deturnare de fonduri publice, a anunţat Parchetul financiar, transmite AFP, potrivit agerpres.

Ancheta a fost lansată sub suspiciunea de deturnare de fonduri publice, în urma unui raport provizoriu al curţii regionale de conturi consacrat gestiunii oraşului Lyon, care a fost remis Parchetului financiar naţional, menţionează săptămânalul Le Canard Enchaine.


Citește și: O femeie din Bangladesh va sta 42 de ani la închisoare pentru terorism

Într-o primă reacţie pentru AFP, primarul din Lyon şi-a exprimat uimirea faţă de „difuzarea unor informaţii în egală măsură inacceptabile şi intolerabile”, în condiţiile în care nu se cunosc deocamdată concluziile anchetei administrative pe care afirmă că a comandat-o, distinctă de ancheta judiciară.

Le Canard Enchaine a scris că Gerard Collomb, fost ministru de interne, i-ar fi „facilitat fostei sale soţii Meriem Nouri ocuparea mai multor posturi în municipalitate, de peste 20 de ani”.

Primarul a confirmat marţi seara că dna Nouri a fost angajata municipalităţii, în diferite funcţii, începând din 1995, pentru a fi în final „titularizată ca agent administrativ în iunie 2005”.

El a menţionat că pentru perioada 2015-2017 a existat „o avertizare din partea ierarhiei” dnei Nourri, de care susţine că a fost informat abia în februarie 2019 şi ale cărei motive rămân neclare.

Citește și: Un balon cu aer cald S-A PRĂBUȘIT în Germania: 11 oameni sunt răniți! – FOTO

„Am luat imediat iniţiativa de a ordona o anchetă administrativă ale cărei concluzii vin la sfârşitul lui iunie şi l-am informat pe procurorul Republicii, conform legii”, a asigurat primarul din Lyon, care a mai precizat că de la începutul lui 2018 fosta sa soţie a fost transferată iniţial la o bibliotecă municipală şi apoi la o primărie de sector, unde lucrează şi în prezent.

Collomb mai susţine că „adevăratele motive ale celor care au luat iniţiativa de a difuza astfel de informaţii” au fost de a-l denigra „cu 10 luni înainte de alegerile municipale” din 2020, la care intenţionează să participe.