DISTRIBUIȚI
PRI.org

Preşedintele ecuadorian, Guillermo Lasso, a prelungit cu o lună starea excepţională în închisorile din ţară, unde peste 300 de deţinuţi au murit de la începutul anului 2020 în violenţe între bande de deţinuţi, notează AFP, potrivit agerpres.

Decretul prezidenţial, semnat duminică, prevede „mobilizarea” poliţiei şi armatei pentru „a întări si a restabili ordinea şi controlul” în toate centrele penitenciare din ţară.


Citeşte şi: Renovarea de la Notre Dame transformă catedrala într-un ‘parc Disney al TREZIRII’ – Black News

Potrivit textului, care prelungeşte măsura până la 29 decembrie, „organizaţiile criminale care activează în interiorul centrelor de privare de libertate deţin arme sofisticate şi au demonstrat un nivel ridicat de violenţă şi cruzime”.

Şeful statului a decretat starea excepţională în închisorile ţării la 29 septembrie după moartea a 119 deţinuţi într-o închisoare din Gayaquil (provincia Guayas, sud-vest), cel mai grav masacru dintr-o închisoare din America Latină. Unii deţinuţi au fost dezmembraţi, decapitaţi sau li s-a dat foc.

La 14 noiembrie, alţi 62 de deţinuţi au murit în aceeaşi închisoare în noi violenţe între bande, legate de traficul de droguri.

Citeşte şi: Deputaţii francezi permit participarea Taiwanului la organizaţiile internaţionale – Black News

Cele 65 de închisori din Ecuador suferă de o supraaglomerare de 30%. În aceste centre penitenciare circulă un număr mare arme de tot felul, droguri şi telefoane mobile.

Situat între Columbia şi Peru, principalii producători de cocaină din lume, şi folosit ca zonă de tranzit pentru transportul către Statele Unite şi Europa, Ecuadorul se confruntă cu o creştere a criminalităţii legată de traficul de droguri.