DISTRIBUIȚI
AP

Curtea Constituţională a Ecuadorului (CEE) a anunţat miercuri că aprobă căsătoria „egalitară”, un caz de referinţă într-o ţară unde Constituţia de inspiraţie socialistă, în vigoare din 2008, stabileşte căsătoria drept uniune între un bărbat şi o femeie, informează joi AFP, potrivit agerpres.

CEE a precizat într-un comunicat că mariajul între două persoane de acelaşi sex a fost aprobat de cinci dintre cei nouă magistraţi, în urma unei audieri în spatele uşilor închise. Cei patru judecători care s-au opus au considerat că pentru a recunoaşte căsătoria între persoane de acelaşi sex este necesar mai întâi să fie legalizată de reforme constituţionale, conform procedurilor prevăzute de textele şi prin intermediul Adunării Naţionale.


Citeşte şi: SUA consolidează contingentul militar din Polonia

„Această hotărâre are caracter obligatoriu, pentru că deciziile Curţii Constituţionale se impun autorităţilor ecuadoriene”, a declarat juristul Gustavo Medina. „Decizia Curţii Constituţionale va trebui să se aplice în ţară”, a subliniat acest fost preşedinte al Curţii Supreme şi fost procuror general.

„Aceasta înseamnă că Ecuadorul este mai egalitar decât a fost ieri, că drepturile omului sunt aceleaşi pentru toţi, fără discriminare”, a adăugat avocatul Christian Paula, de la fundaţia Pakta, care consiliază aproape zece cupluri de acelaşi sex care doresc să se căsătorească.

Citeşte şi: Putin se implică în criza din R.Moldova şi anunţă pe cine susţine la Chişinău

În 2015, Ecuadorul a recunoscut căsătoriile de facto între persoane de acelaşi sex printr-o reformă a codului civil.