DISTRIBUIȚI
Ecuador Visas

Preşedintele ecuadorian Lenin Moreno a numit miercuri un al patrulea ministru al sănătăţii în două luni, după ce l-a rugat pe al treilea să-şi dea demisia din cauza timpului mare de aşteptare la care sunt constrânse persoanele în vârstă venite la centrele de vaccinare, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Moreno a anunţat pe contul său de Twitter că l-a desemnat pe medicul Camilo Salinas ca titular al portofoliului Sănătăţii, înlocuindu-l pe Mauro Falconi, care ocupa această funcţie de numai trei săptămâni.


Citește și: Madrilenii se înghesuie să se vaccineze cu AstraZeneca

Această schimbare a intervenit după difuzarea pe reţelele de socializare a unor imagini cu persoane în vârstă constrânse să aştepte uneori peste şapte ore pentru a se putea vaccina împotriva COVID-19 în centre instalate în colegii şi sanatorii din Quito, capitala Ecuadorului.

Aceste imagini au suscitat indignare. Un prezentator de televiziune foarte popular în Ecuador, Alfonso Espinosa de los Monteros (79 de ani), a relatat că el personal a trebuit să aştepte cinci ore pentru a fi vaccinat.

Preşedintele Moreno a denunţat această situaţie. „Bătrânii noştri merită respect maxim. Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu are nicio justificare. Am cerut demisia lui Mauro Falconi”, a scris el pe Twitter.

Falconi i-a succedat cu trei săptămâni în urmă lui Rodolfo Farfan. Acesta demisionase în urma unui scandal provocat de vaccinarea persoanelor care nu făceau parte din grupurile prioritare.

Citește și: Democrații lui Moon Jae-in PIERD alegerile în Seul şi Busan

La rândul său, Farfan îl înlocuise în funcţie pe Juan Carlos Zevallos, plecat în SUA după ce recunoscuse la 26 februarie că mama sa şi mai multe persoane din cadrul familiei sale au primit primele doze de vaccin obţinute de Ecuador.

Potrivit planului guvernamental, campania de vaccinare trebuia să înceapă cu personalul medical din prima linie şi centrele de geriatrie. Dar s-a dovedit că universitari, politicieni, jurnalişti şi oficialităţi din sport au beneficiat de favoruri.