DISTRIBUIȚI
teleamazonas.com

Preşedintele ecuadorian Lenin Moreno, semnalând dorinţa guvernului său de a pune capăt îndelungatei şederi a fondatorului Wikileaks, Julian Assange, la ambasada Ecuadorului de la Londra, a afirmat vineri că nu a susţinut niciodată acţiunile lui Assange de scurgere de informaţii, relatează agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Moreno a confirmat o relatare din 15 iulie a publicaţiei britanice Sunday Times potrivit căreia Ecuadorul şi Marea Britanie poartă convorbiri în încercarea de a pune capăt şederii lui Assange la Ambasada ecuadoriană din Londra, unde a cerut azil în 2012.


Citește și : Suspectat că a vrut să răpească o fetiţă, un turc a fost bătut până a murit

Liderul ecuadorian a afirmat că orice acţiune de scoatere a lui Assange din ambasadă trebuie să aibă loc în mod corect şi prin dialog, dar el nu a manifestat nici un fel de simpatie faţă de agenda politică a lui Assange ca autor al unor scurgeri de informaţii confidenţiale.

”Nu am fost niciodată în favoarea activităţii lui Assange”, a declarat Moreno la un eveniment din Madrid.

Assange, născut în Australia, a căutat refugiu la ambasadă pentru a evita extrădarea sa în Suedia, pentru a fi audiat în legătură cu acuzaţii referitoare la infracţiuni cu caracter sexual, acuzaţii pe care el le-a respins întotdeuna.

Acuzaţiile au fost de atunci abandonate, dar Assange, dacă ar părăsi Ambasada Ecuadorului, ar fi arestat de către poliţia britanică pentru încălcarea condiţiilor privind eliberarea pe cauţiune.

Assange crede că aceasta ar deschide calea pentru extrădare în SUA din cauza publicării unei mari cantităţi de informaţii secrete diplomatice şi militare pe site-ul Wikileaks.

Citește și : Incendiul de vegetaţie din Calfornia a provocat moartea unui om

Moreno a făcut declaraţiile respective la Madrid, unde s-a întâlnit cu regele Felipe şi cu premierul Pedro Sanchez, după o vizită de trei zile în Marea Britanie.

Întrebat dacă a discutat cu guvernul britanic despre Assange în cursul recentei sale vizite, Moreno a răspuns că Londra şi Quito au fost în contact permanent în această chestiune. ”Singura persoană cu care nu am vorbit niciodată este Assange”, a adăugat Moreno.