DISTRIBUIȚI
7News

Doi jurnalişti ecuadorieni şi şoferul lor răpiţi luni luptători de gherilă columbieni, disidenţi FARC, sunt „bine”, a anunţat ministrul ecuadorian de interne, Cesar Navas, citat de AFP, scrie agerpres.

„Până vineri, din câte ştiam, erau bine, iar situaţia nu s-a schimbat”, a declarat presei Cesar Navas.


Citește și : Israel : Netanyahu laudă armata pentru că „a apărat graniţele ţării” în timpul manifestației din Fâşia Gaza

Cei trei – un jurnalist, un fotograf şi şoferul lor care lucrau pentru El Comercio, unul din principalele jurnale din Ecuador – au fost răpiţi luni dimineaţă din localitatea Mataje, în provincia Esmeraldas (nord-vest), lângă graniţa cu Columbia, potrivit autorităţilor.

Presa ecuadoriană a informat că este prima răpire a unor jurnalişti în această ţară în ultimii 30 de ani.

Regiunea unde au fost răpiţi cunoaşte o intensificare a activităţii militarilor ecuadorieni împotriva insurgenţilor înarmaţi din fostele gherile ale FARC, care a depus armele şi a devenit partid politic în urma acordului de pace din 2016.

Din ianuarie, această zonă a fost scena unei serii de atacuri contra militarilor ecuadorieni. Săptămâna trecută, trei soldaţi şi-au pierdut viaţa şi 11 persoane au fost rănite în explozia unui dispozitiv artizanal.

Circa 12.000 de soldaţi ecuadorieni se află la post de-a lungul celor 720 de kilometri de graniţă cu Columbia.

Numărul disidenţilor fostei gherile FARC care nu au aderat la procesul de pace de la sfârşitul lui 2016 este evaluat la 1.200 de luptători în Columbia. Ei se finanţează din traficul de droguri şi caută să încheie alianţe cu alte grupări, potrivit autorităţilor de la Bogota.

Citește și : Sergentul Matt Tonroe, primul soldat britanic ucis în Siria