DISTRIBUIȚI
businessinsider.com

Justiţia din Ecuador a ordonat miercuri arestarea fostului preşedinte ecuadorian Rafael Correa (foto), care trăieşte în Belgia, după ce a confirmat pedeapsa de opt ani de închisoare pentru corupţie, a anunţat tribunalul care a pronunţat sentinţa,informează joi France Presse, potrivit agerpres.

Decizia instanţei include de asemenea interdicţia pe viaţă ca Rafael Correa să ocupe funcţii elective, în contextul în care fostul şef de stat doreşte să participe la alegerile programate în februarie.


Citește și : Turnul Eiffel a fost redeschis după ce a fost evacuat în urma unei ameninţări cu bombă

Correa (57 de ani), care a condus Ecuadorul între 2007 şi 2017, a cerut online Consiliului Naţional Electoral (CNE) să-i înregistreze candidatura pentru postul de vicepreşedinte. CNE urmează să examineze această cerere ulterior.

Tribunalul care l-a judecat în lipsă pe Correa a stabilit că fostul preşedinte şi mai mulţi dintre foştii săi colaboratori, care au fost de asemenea condamnaţi, au primit mită de la diferite companii în schimbul unor contracte.

Justiţia a ordonat poliţiei ecuadoriene să-l localizeze şi să-l aresteze pe fostul responsabil socialist.

De asemenea, Ministerul Finanţelor a fost instruit să suspende plata a 4.200 de dolari pe care Correa îi primea lunar ca fost preşedinte şi la care nu mai are dreptul după ce a fost condamnat pentru corupţie.

De asemenea, instanţa a informat CNE că Rafael Coreea a fost privat de drepturile sale politice.

„Ne confruntăm cu un proces de răzbunare prin instituţia judiciară”, a reacţionat avocatul fostului şef de stat, Fausto Jarrin, citat de AFP.

Citește și : Italia cere garanţii privind repatrierile şi relocările migranţilor către alte state UE

Preşedintele Lenin Moreno, care a fost vicepreşedinte al lui Correa între 2007 şi 2013, a promulgat reforme pentru a interzice mai mult de două mandate, ceea ce blochează calea către o posibilă revenire la putere a predecesorului său.

„Simpla menţionare a posibilităţii ca el (Rafael Correa) să fie candidat generează acest tip de reacţie în toate instituţiile statului”, a apreciat Jarrin.

Correa, care spune că se confruntă cu 30 de procese în Ecuador, este vizat de un alt mandat de arestare pentru răpirea în Columbia a unui adversar ecuadorian în 2012, o infracţiune pentru care nu poate fi judecat în lipsă.