DISTRIBUIȚI
NextBigFuture.com

Avansul economiei SUA a fost moderat în trimestrul patru din 2019, a confirmat joi Departamentul american al Comerţului, şi se confruntă cu dificultăţi la începutul lui 2020, pe fondul extinderii epidemiei de coronavirus, care a provocat turbulenţe pe pieţele financiare, transmit MarketWatch şi Reuters, scrie agerpres.

Potrivit datelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, PIB-ul SUA a urcat în ritm anual cu 2,1% în trimestrul patru din 2019, în linie cu precedentele trei luni şi cu estimările analiştilor.


Citește și : Ani grei de temniţă pentru milionarul care a ordonat uciderea lui Jan Kuciak. A dat o ţeapă colosală în Slovacia!

PIB-ul SUA a crescut anul trecut cu 2,3%, conform celei de-a doua estimări publicate joi de Departamentul american al Comerţului. Este cel mai lent ritm de creştere din 2016 şi vine după un avans de 2,9% în 2018. Ţinta de 3% a administraţiei Trump rămâne greu de atins, în pofida reducerilor masive de taxe, apreciază analiştii.

Dacă persistă turbulenţele pe pieţele financiare, va fi afectată încrederea consumatorilor şi vor scădea cheltuielile de consum, care deja încetinesc. De asemenea, economiştii sunt îngrijoraţi că profiturile companiilor ar putea fi sub presiune, ceea ce va duce la concedieri şi încetinirea angajărilor.

Citește și : 9 oameni au murit în POTOPUL din Indonezia. Ploile torenţiale NU se opresc!

Investiţiile companiilor au scăzut cu 2,3% în trimestrul patru din 2019, după ce în estimarea de luna trecută a Departamentului american al Comerţului declinul era de 1,5%. Este al treilea trimestru consecutiv de declin şi cel mai lung astfel de interval de timp din 2009.

În perioada octombrie – decembrie 2019, cheltuielile de consum, care sunt responsabile pentru două treimi din activitatea economică a SUA, au încetinit la 1,7%, după un avans de 3,2% în trimestrul trei din 2019.