DISTRIBUIȚI
Bloomberg.com

Produsul Intern Brut al Poloniei a înregistrat anul trecut o creştere de 4,9%, după un avans de 6,8% în 2021, afectat de invazia rusească din Ucraina şi mai multe majorări de dobândă, arată o estimare preliminară publicată luni de Institutul naţional de statistică, transmite Bloomberg, potrivit agerpres

Conform acestor cifre, creşterea economică a fost susţinută de producţia industrială în timp ce cheltuielile consumatorilor au încetinit. Institutul naţional de statistică din Polonia nu a dat publicităţii şi cifrele privind evoluţia PIB-ului de la un trimestru la altul.


Citește și : Americanii se pregătesc de un conflict militar cu China

Combinaţia dintre încetinirea ritmului de creştere economiei şi o inflaţie care a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani vine într-un moment în care Polonia se pregăteşte de alegeri generale la toamnă. Ca reacţie la inflaţia ridicată, Banca Naţională a Poloniei a majorat dobânda de politică monetară până la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, însă începând din octombrie a amânat să adopte noi majorări ale costului creditului.

Guvernatorul Băncii Naţionale, Adam Glapinski, se aşteaptă ca Polonia să intre într-o scurtă recesiune în primul trimestru al acestui an. Recesiunea a fost evitată anul trecut după ce o serie de măsuri, inclusiv reduceri de taxe şi o pauză la plata ratelor la creditele ipotecare, au fost introduse ca reacţie la războiul din ţara vecină Ucraina.

Citește și : O companie rusească oferă recompense soldaţilor pentru distrugerea tancurilor occidentale în Ucraina