DISTRIBUIȚI
UNHCR

Două ambarcaţiuni transportând 111 migranţi africani sunt căutate începând de marţi între Maroc şi Spania, au indicat miercuri echipe de salvare spaniole, relatează AFP, scria agerpres.

”Continuăm să căutăm două ambarcaţiuni, una cu 53 de persoane la bord, cealaltă cu 58, toate de origine subsahariană”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al serviciului spaniol de salvare pe mare. El a precizat că alerta lansată de organizaţia neguvernamentală Caminando fronteras a fost ”recepţionată marţi dimineaţa la ora 10:40 (08:40 GMT)”.


Citește și : Ciclonul Vayu creşte în intensitate şi se apropie de coastele vestice ale Indiei

Un avion al armatei spaniole, o navă de căutare şi un elicopter al echipelor de salvare spaniole, două nave de patrulare ale Gărzii Civile spaniole, precum şi o navă de patrulare a armatei marocane participă la operaţiunile de căutare.

”Dificultatea o reprezintă vremea nefavorabilă ” şi ”valurile” în această parte a Mediteranei denumită Marea Alboran, a indicat purtătorul de cuvânt al echipelor de salvare.

Potrivit militantei de la Caminando fronteras Helena Maleno, care a afirmat că a fost alertată de către familiile migranţilor, patru femei şi un copil se află în ambarcaţiunea care transportă 53 de persoane.

De la începutul acestui an, cel puţin 8.056 de migranţi au sosit pe mare în Spania, la bordul a 286 de ambarcaţiuni, potrivit unui bilanţ din 2 iunie al Ministerului spaniol de Interne (cu 6,6 % mai puţini decât în aceeaşi perioadă a anului 2018).

Citește și : Metroul din Paris renunţă treptat la tichetele din hârtie în favoarea cardurilor electronice

În ansamblul Mediteranei, 543 de migranţi au murit sau sunt daţi dispăruţi începând din ianuarie, dintre care 166 pe ruta occidentală spre Spania, potrivit site-ului Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii (OIM).

În toată Mediterana, 2.299 de migranţi şi-au pierdut viaţa anul trecut încercând să ajungă pe continentul european, faţă de 3.139 în 2017.