DISTRIBUIȚI
NewsMaker

Echipajele a două petroliere greceşti reţinute de Iran în apele Golfului nu sunt în detenţie şi sunt în stare bună de sănătate, au indicat sâmbătă autorităţile iraniene, scrie AFP, potrivit agerpres.  

Vineri, Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, au anunţat că au sechestrat aceste două nave, după ce Teheranul a protestat faţă de confiscarea la mijlocul lunii aprilie de către Grecia la cererea Statelor Unite a unei nave transportând petrol iranian.


Citește și : Embargoul armelor impus în 2011 Libiei de către ONU ‘este în continuare ineficient’ (raport)

„Toţi membrii (echipajului) sunt în stare bună de sănătate şi au rămas la bordul navelor. Sunt trataţi conform dreptului internaţional şi (autorităţile portuare) le asigură tot ce au nevoie”, au afirmat autorităţile portuare şi maritime într-un comunicat difuzat de agenţia oficială Irna.

După această sechestrare, Ministerul grec de Externe a denunţat acte „asimilabile pirateriei”. El a precizat că nouă greci se aflau în echipajele celor două nave, dar a refuzat să dea numărul total al marinarilor la bord.

„Legăturile noastre (cu Grecia) nu trebuie să fie afectate de calcule greşite (…), inclusiv banditismul la comanda unei terţe părţi”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt diplomaţiei de la Teheran, Said Khatibzadeh.

n virtutea sancţiunilor europene legate de războiul din Ucraina, la 19 aprilie autorităţile elene au sechestrat, în largul insulei Evia, petrolierul rus Pegas, redenumit Lana câteva zile mai târziu. Potrivit informaţiilor de atunci, nava transporta 115.000 tone de petrol iranian.

Miercuri, o purtătoare de cuvânt a poliţiei portuare greceşti a indicat că petrolul urmează să fie „transferat în Statele Unite (…) în urma unei cereri din partea justiţiei americane”.

Citește și : Cel puţin 31 de persoane şi-au pierdut viaţa într-o busculadă produsă în sudul Nigeriei în timpul distribuirii de alimente

Teheranul a acuzat Washingtonul de „încălcarea clară a dreptului maritim şi a convenţiilor internaţionale” şi a cerut „ridicarea imediată a sechestrării navei navei şi a încărcăturii acesteia”.

Statele Unite impun Iranului sancţiuni economice care îi lovesc în special exporturile de petrol, reaminteşte AFP.