DISTRIBUIȚI
DW

Ultraconservatorul Ebrahim Raisi a fost validat marţi de ayatollahul Khamenei în funcţia de preşedinte al Iranului, poziţie din care va trebui să gestioneze redresarea economiei afectate de sancţiunile americane şi de criza sanitară, precum şi relansarea negocierilor de salvare a acordului internaţional privind programul nuclear iranian, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

„Vom căuta, fireşte, ridicarea sancţiunilor tiranice, dar nu vom lega condiţiile de trai ale poporului de voinţa străinilor”, a declarat Raisi, într-un scurt discurs în cadrul ceremoniei de validare a sa în noua funcţie de către ayatollahul Ali Khamenei, „ghidul” iranian suprem.


Citeşte şi: Liderul republicanilor din Senatul american s-a infectat cu Covid deşi este vaccinat

Raisi, în vârstă de 60 de ani, fost şef al Autorităţii judiciare a Iranului, a câştigat alegerile prezidenţiale din iunie, marcate de un absenteism record, aminteşte AFP.

„În conformitate cu alegerea poporului, îl consacru pe înţeleptul, neobositul, experimentatul şi popularul Ebrahim Raisi ca preşedinte al Republicii Islamice Iran”, a scris ayatollahul într-un decret citit de şeful său de cabinet.

Citeşte şi: POTOP în India! Cel puţin şapte oameni au murit

Joi, Raisi mai urmează să depună şi jurământul în parlamentul iranian, în faţa căruia va trebui să-şi prezinte şi candidaţii la posturile de ministru.

Preşedinţia lui Raisi urmează să consacre preluarea controlului asupra puterii de către conservatori, după victoria acestora la alegerile legislative din 2020.