DISTRIBUIȚI

Emiratele Arabe Unite (EAU) sunt pe cale să-şi reducă numărul trupelor desfăşurate în Yemen, urmând să treacă de la o ‘strategie militară’ la una ‘de pace’, transmite AFP, citând un responsabil yemenit de rang înalt, potrivit agerpres.

‘Avem un anumit număr de trupe care vor fi reduse din raţiuni strategice la Hodeida (port la Marea Roşie, n.red.) şi din raţiuni tactice’ în alte părţi ale Yemenului, le-a explicat jurnaliştilor responsabilul, citat sub rezerva anonimatului.


Citește și : Cursa de la Pamplona s-a încheiat și anul acesta cu oameni răniți de taurii furioși

‘Aceasta are a face în mod esenţial cu faptul de a trece de la o strategie militară prioritară la o strategie prioritară de pace’, a adăugat el.

Arabia Saudită şi EAU sunt pilonii coaliţiei militare care intervine în Yemen din 2015 alături de forţele guvernamentale împotriva rebelilor houthi, susţinuţi de Iran şi care controlează vaste zone în vestul şi nordul ţării, inclusiv capitala Sanaa.

Forţele EAU ‘au evacuat total’ baza militară de la Khokha, la circa 130 km sud de portul strategic Hodeida, aflat în continuare în mâinile rebelilor houthi, a declarat luni pentru AFP un responsabil guvernamental yemenit, sub rezerva anonimatului.

Potrivit acestuia, trupele EAU îşi continuă însă operaţiunile militare de-a lungul coastei vestice a Yemenului, împreună cu coaliţia internaţională şi cu trupele guvernamentale yemenite.

Portul Hodeida este crucial pentru importurile şi ajutorul internaţional în Yemen, unde milioane de locuitorii rămân ameninţaţi de foamete.

Forţele EAU au părăsit de asemenea un post militar din Sarwah, provincia Marib, la est de capitala Sanaa, şi şi-au retras bateriile antirachetă Patriot din regiune, potrivit aceleiaşi surse.

Citește și : Papa Francisc: ‘Migranții sunt simbolul tuturor celor excluşi’

Conflictul din Yemen s-a soldat cu aproximativ 10.000 de morţi după intervenţia coaliţiei militare conduse de Arabia Saudită, în martie 2015, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în timp ce asociaţii de apărare a drepturilor omului afirmă că bilanţul real al deceselor ar putea fi de cinci ori mai ridicat.

Aproximativ 3,3 milioane de persoane au fost forţate să se refugieze, iar peste 24 milioane, adică peste două treimi din populaţie, au nevoie de asistenţă, conform ONU.