DISTRIBUIȚI

Parlamentul finlandez a anunţat luni că poliţia investighează piratarea unui număr de conturi de e-mail legate de deputaţi şi de angajaţi ai instituţiei, relatează dpa, potrivit agerpres.

Atacul a avut loc în lunile recente şi a fost descoperit de sistemele de supraveghere tehnică ale parlamentului. Biroul naţional de investigaţii a lansat o anchetă asupra incidentului, cu sprijin din partea parlamentului. Nu se ştie cine este responsabil pentru piratarea acestor conturi, notează dpa.


Citeşte şi: Un pescador rusesc s-a scufundat în Marea Barenţ! 17 marinari au fost înghiţiţi de valuri

Preşedinta parlamentului, Anu Vehvilainen, a declarat că atacul reprezintă „o ameninţare serioasă împotriva democraţiei noastre şi a societăţii finlandeze”.

„Pentru a ne întări securitatea cibernetică, avem nevoie de propriile noastre măsuri naţionale, precum şi de o cooperare activă atât în interiorul UE, cât şi la nivel internaţional”, a adăugat ea.

Parlamentul finlandez nu a oferit informaţii suplimentare din cauza faptului că ancheta este în desfăşurare.

„Nu este ceva accidental”, a spus detectivul superintendent Tero Muurman din cadrul Biroului naţional de investigaţii, adăugând că întrucât investigaţia este în desfăşurare nu este posibil să se ştie câţi oameni au fost afectaţi. Cazul a fost unul „excepţional”, a adăugat el.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Croaţia

Biroul naţional de investigaţii cooperează şi cu alte autorităţi din Finlanda, inclusiv poliţia, şi parteneri internaţionali.

Parlamentul Norvegiei a anunţat şi el un atac informatic similar mai devreme în acest an, pe care poliţia norvegiană l-a pus pe seama unor hackeri cu legături cu serviciul de informaţii militare rus.