DISTRIBUIȚI
AP

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte i-a presat luni pe parlamentari să reintroducă pedeapsa cu moartea, în cadrul luptei sale dure împotriva drogurilor, criticată în întreaga lume şi în numele căreia poliţia a ucis deja mii de persoane, relatează AFP, potrivit agerpres.

Bucurându-se de o rată de popularitate excepţională şi susţinut de un parlament dominat de aliaţii săi, Duterte a profitat de discursul său anual despre starea naţiunii la Manila pentru a cere acţiune în legătură cu un element-cheie al programului său anti-criminalitate.


Citeşte şi: Anunţul lui Mike Pompeo: ‘Rămâneţi la voi acasă!’

„Cer respectuos Congresului să reintroducă pedeapsa cu moartea pentru crimele odioase legate de droguri şi jafuri”, a declarat el, făcând referire la corupţia endemică din ţară.

Deşi este vizat de o anchetă preliminară a Curţii Penale Internaţionale pentru campania sa anti-droguri, pe care Naţiunile Unite o analizează de asemenea, Rodrigo Duterte s-a arătat provocator.

„Dacă îmi oferiţi o celulă confortabilă, încălzită iarna (…), şi un număr nelimitat de vizite conjugale, ne putem înţelege”, a spus el ironic.

Organizaţia de apărare a drepturilor omului Amnesty International şi-a exprimat temerea în legătură cu urmările acestei iniţiative într-o ţară în care poliţia susţine că a ucis peste 5.300 de presupuşi traficanţi şi consumatori de droguri. Potrivit unor activişti, bilanţul real este de cel puţin de patru ori mai mare.

Senatul filipinez este considerat în mod tradiţional ca fiind mai independent în faţa puterii executive decât Camera Reprezentanţilor. El a jucat de trei ani un rol crucial pentru blocarea anumitor iniţiative controversate ale preşedintelui.

Citeşte şi: ‘Slujitorul poporului’ câştigă alegerile parlamentare din Ucraina

Victoria unor aliaţi ai lui Duterte la alegerile de la mijloc de mandat pentru Senat din luna mai, printre care Imee Marcos, fiica fostului dictator Ferdinand Marcos, i-a dat frâu liber şefului statului pentru a-şi pune în aplicare proiectele controversate de reintroducere a pedepsei cu moartea şi a reformei Constituţiei.

Pedeapsa cu moartea a fost abolită în 1987, după care a fost reintrodusă şase ani mai târziu şi din nou abolită în 2006, în special după o campanie lungă de lobby din partea Bisericii Catolice, de care aparţin 80% dintre credincioşii din arhipelag.