DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a început duminică o vizită de trei zile în Israel, informează AFP, potrivit agerpres. . Este prima oară când un şef de stat din Filipine ajunge în Israel, în 60 de ani de relaţii diplomatice bilaterale.

Duterte a fost întâmpinat pe aeroportul Ben Gurion de ministrul israelian al comunicaţiilor, Ayoub Kara. El urma să se întâlnească la Ierusalim cu reprezentanţi ai numeroşilor filipinezi care lucrează în Israel. Luni, pe agenda vizitei este inclusă o întâlnire cu premierul Benjamin Netanyahu. Miercuri, preşedintele va pleca în Iordania.


Citeşte şi: Boris Johnson nu ratează niciun moment de a o ataca pe May şi planul ei pentru Brexit

AFP arată că vizita va fi o ocazie pentru Filipine de a prospecta piaţa de armament israeliană, pentru dotarea forţelor armate şi a poliţiei. Israelul este o piaţă de arme importantă, iar potrivit datelor ministerului apărării, 60% din exporturi au ca destinaţie regiunea Asia-Pacific. Guvernul de la Manila a importat deja, în 2017, sisteme radar şi echipamente antitanc israeliene în valoare de 21 de milioane de dolari. Filipinezii intenţionează însă să înceapă un program mult mai amplu de modernizare a armatei, în care va investi miliarde de dolari.

Diaspora filipineză din Israel va fi un alt subiect al vizitei. În Israel, filipinezii lucrează mai ales ca personal casnic. În întreaga lume sunt angajaţi în total 10 milioane de filipinezi, care conform datelor băncii centrale din Filipine au trimis anul trecut acasă peste 28 de miliarde de dolari. Autorităţile filipineze doresc să le asigure drepturile, deoarece aportul lor la economia naţională este important, iar în ţara lor sunt consideraţi eroi.

Citeşte şi: Incendiu devastator la Muzeul Naţional din Rio – VIDEO

Vizita lui Duterte va fi urmărită cu atenţie de presa israeliană, mai apreciază AFP. În 2016, el a fost criticat în Israel după ce a comparat propria campanie împotriva traficului de droguri din Filipine cu exterminarea evreilor de către regimul nazist. „Hitler a masacrat trei milioane de evrei. Bun, (în Filipine) sunt trei milioane de drogaţi. I-aş masacra bucuros”, a spus preşedintele. Ulterior, el a cerut scuze poporului evreu, iar la Ierusalim va vizita şi memorialul Yad Vashem, dedicat comemorării celor şase milioane de victime ale holocaustului.