DISTRIBUIȚI
AP

Asociaţiile pentru apărarea drepturilor omului l-au criticat dur pe preşedintele filipinez Rodrigo Duterte pentru încurajarea violenţei contra femeilor atunci când el a afirmat că soldaţii ar trebui să împuşte femeile din rândul rebelilor în organele genitale, transmit marţi dpa şi EFE, potrivit agerpres.

Şeful statului filipinez a făcut respectivele declaraţii în timpul unei întâlniri avute miercurea trecută cu peste 200 de foşti rebeli comunişti care s-au predat, printre care 48 de femei. Duterte s-a referit la femeile din rândul forţelor rebele şi a spus, nici mai mult nici mai puţin, că militarii trebuie ‘să le împuşte în vagin, întrucât fără acesta ele sunt inutile’.


Citeşte şi: Doi poliţişti din Baltimore, găsiţi vinovaţi de jafuri şi corupţie

Emmi De Jesus, reprezentantă a formaţiunii intitulate Partidul Femeilor Gabriela, a afirmat că remarcile respective doar confirmă că Rodrigo Duterte este ‘cel mai periculos macho-fascist din guvern acum’.

”El încurajează în mod periculos forţele armate fasciste din Filipine să comită mai multe încălcări sângeroase ale drepturilor omului şi abuzuri grave la adresa dreptului umanitar internaţional”, a spus De Jesus.

Organizaţia Human Rights Watch (HRW) a subliniat că nu este prima dată când Duterte face ”declaraţii misogine, jignitoare şi umilitoare” despre femei.

”El încurajează forţele statului să comită violenţe sexuale în timpul conflictului armat, ceea ce constituie o încălcare a dreptului umanitar internaţional”, a menţionat HRW.

Citeşte şi: Partidul Social Democrat german îşi numeşte la conducere pentru prima oară o femeie

În ianuarie, Rodrigo Duterte a devenit ţinta criticilor după ce a afirmat că va oferi 42 de virgine pentru a atrage turiştii să viziteze Filipinele.

În luna mai a anului trecut, în timpul punerii în aplicare a legii marţiale în regiunea Mindanao, şeful statului filipinez le-a transmis soldaţilor că îi va proteja în faţa acuzaţiilor penale chiar dacă ei violează trei femei.