DISTRIBUIȚI
AP

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a anunţat marţi că a ordonat Ministerului Justiţiei să declanşeze o amplă investigaţie asupra fenomenelor de corupţie din cadrul agenţiilor guvernamentale, recunoscând că ţara sa continuă să fie afectată de corupţie, informează Reuters, potrivit agerpres.

În 2016, Duterte a câştigat alegerile prezidenţiale după ce a promis că va combate corupţia, crimele şi traficul ilegal de droguri.


Citeşte şi: Un copil de trei ani a murit chiar de ziua lui jucându-se cu o armă de foc

Însă administraţia lui a fost marcată de scandaluri şi acuzaţii de corupţie şi escrocherii în cadrul agenţiilor de stat, de la închisori, asiguratori de stat, agenţii pentru imigraţie, aeroporturi şi vămi, până la poliţie şi agenţia antidrog, scandaluri care au dus, unele dintre ele, la condamnări sau demiteri ale unor înalţi oficiali.

Marţi, Duterte a emis un memorandum în care a cerut Ministerului Justiţiei să investigheze asupra neregulilor din agenţiile de stat până la sfârşitul mandatului său, în 2022. Memorandumul îi conferă ministerului puterea de a decide ce acuzaţii să investigheze şi să conlucreze cu alte agenţii.

„Această ţară continuă să fie afectată de corupţie”, a spus Duterte într-un discurs televizat. „Până acum, ea (corupţia) nu s-a redus, a devenit mai puternică”, a recunoscut el, promiţând că se va concentra pe combaterea corupţiei în perioada care i-a mai rămas din mandat.

Filipine a căzut 14 poziţii, până pe locul 113 din 180, în clasamentul de anul trecut al Transparency International privind perceperea corupţiei.

Citeşte şi: Amy Coney Barrett, aleasa lui Trump, a fost confirmată la Curtea Supremă a SUA

Duterte nu mai poate candida pentru un nou mandat, însă îndeplinirea promisiunii sale de campanie privind combaterea corupţiei ar putea creşte şansele succesorului său în alegerile din 2022.

Secretarul de stat pentru justiţie, Menardo Guevarra, a promis marţi că ministerul său va conlucra cu alte agenţii guvernamentale în investigaţii. „Ne va ajuta foarte mult dacă angajaţii guvernamentali înşişi şi oamenii cu care au de-a face vor veni şi ne vor furniza informaţiile necesare pentru a descoperi activităţile de corupţie şi a-i identifica pe cei care se fac vinovaţi de ele”, a spus Guevarra.