DISTRIBUIȚI
France 24

Ministrul de interne al Franţei, Christophe Castaner, a anunţat miercuri înfiinţarea în cadrul jandarmeriei a unui „oficiu naţional de luptă împotriva urii”, în timpul unei vizite întreprinse miercuri la cimitirul evreiesc din localitatea Westhoffen din regiunea Alsacia (nord-est), unde au fost profanate 107 morminte, informează AFP, potrivit agerpres.

Acest oficiu „va fi însărcinat să coordoneze pentru jandarmeria naţională atât ancheta (cu privire la această profanare), pentru ca toate mijloacele să fie mobilizate, cât şi toate anchetele jandarmeriei asupra actelor antisemite, antimusulmane, anticreştine cu care ne confruntăm pe teritoriul nostru”, a continuat ministrul francez de interne.


Citeşte şi: Macron îşi doreşte un dialog strategic ‘fără naivităţi’ cu Rusia

„El va avea de asemenea sarcina să însoţească toate părţile implicate din toate teritoriile şi să facă legătura cu poliţia, justiţia, pentru ca autorii acestor fapte josnice să fie condamnaţi”, a spus el.

Prin profanarea cimitirului din Westhoffen „a fost profanată Republica”, a subliniat Christophe Castaner, după ce a parcurs în pas lent aleile acestui cimitir evreiesc din secolul al XVI-lea, unde mai mult de o sută de morminte au fost găsite marţi dimineaţa vandalizate, cu zvastici desenate cu vopsea neagră. În acest cimitir se află şi mormintele familiei lui Karl Marx.

Citeşte şi: Italia permite acostarea a două nave pline cu migranţi

Regiunea Alsacia se confruntă de mai multe luni cu o înmulţire a numărului de graffiti şi de acte de vandalism cu caracter antisemit şi/sau rasist.

Înainte de Westhoffen, la 19 februarie a.c. 96 de morminte din cimitirul evreiesc din Quatzenheim, situat la circa zece kilometri, au fost acoperite cu sloganuri antisemite. Mai devreme, în 11 decembrie 2018, cimitirul israelit din Herrlisheim, la nord-est de Strasbourg, a fost de asemenea vizat. Autorul sau autorii acestor profanări nu au fost deocamdată arestaţi.