DISTRIBUIȚI

Şefa diplomaţiei sud-coreene, Kang Kyung-wha, este aşteptată joi la Budapesta în legătură cu accidentul de miercuri seara de pe Dunăre în care şi-au pierdut viaţa cel puţin şapte turişti din Coreea de Sud, informează MTI şi Yonhap, potrivit agerpres.

Ministrul va „gestiona personal operaţiunile colegilor săi la locul accidentului”, se arată într-un comunicat al MAE de la Seul, care mai notează că echipa operativă desfăşurată de minister la Budapesta va coopera strâns cu autorităţile ungare.


Vezi şi: Un vas de croazieră S-A SCUFUNDAT în Dunăre. Şapte pasageri sunt morţi, 19 sunt daţi dispăruţi! – FOTO/VIDEO

Operaţiunile de salvare continuau joi dimineaţa în capitala ungară, unde două nave turistice s-au ciocnit miercuri seara, una dintre ele scufundându-se în urma coliziunii.

Nava scufundată, Hableany (Sirena), avea la bord 33 de turişti sud-coreeni şi doi membri ai echipajului unguri. Potrivit Magyar Hirlap, ea a intrat în coliziune cu o navă de croazieră de mari dimensiuni şi a fost practic trasă dedesubt. Accidentul s-a produs în jurul orei 21:15, în dreptul Parlamentului, pe ploaie torenţială şi întuneric. Epava a fost găsită în dreptul unuia dintre pilonii podului Margareta.

Şapte sud-coreeni au fost salvaţi şi internaţi la spitale din Budapesta cu răni uşoare, alte opt persoane – şapte sud-coreeni şi un ungur – au decedat, iar 20 de oameni, restul celor aflaţi pe Hableany, sunt căutaţi. Pe lista pasagerilor se afla şi cel puţin un copil. Ambasada Coreei de Sud la Budapesta a contribuit la identificarea victimelor.

Căutările sunt îngreunate de nivelul ridicat al apei, curenţii puternici şi vremea nefavorabilă, iar temperatura scăzută a Dunării, 10-15 grade, limitează şansele de a găsi supravieţuitori. Un purtător de cuvânt al serviciului naţional de ambulanţă, Pal Gyorfi, a menţionat joi la televiziunea de stat că hipotermia a reprezentat principala problemă în cazul persoanelor salvate, care din fericire au putut fi scoase suficient de rapid din apă.

La locul tragediei s-au deplasat şi ministrul de interne Sandor Pinter şi secretarul de stat pentru sănătate Ildiko Horvath.

Citeşte şi: 21 de pelerini mexicani au murit într-un groaznic accident rutier – FOTO/VIDEO

Un responsabil al companiei proprietare a navei, Panorama Deck, a declarat presei că aceasta fusese achiziţionată în 2003, era supusă verificărilor periodice şi că nu ştie să fi existat probleme tehnice.

Nu există deocamdată informaţii clare privind a doua navă implicată în coliziune. Un martor a relatat pentru portalul Index că o navă de croazieră de mari dimensiuni a intrat din spate în nava cu turişti sud-coreeni, răsturnând-o.

Un mecanic de navă a indicat pe de altă parte pentru Index că circulaţia pe timp de seară pe Dunăre a navelor de croazieră de mari dimensiuni este periculoasă şi ar trebui interzisă.