DISTRIBUIȚI

Guvernul italian a adoptat miercuri, după o şedinţă furtunoasă care s-a prelungit până la primele ore ale dimineţii, un plan de creştere economică, ce a scos la iveală însă profunde divergenţe în interiorul coaliţiei de guvernare, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Aşa-numitul decret-lege ‘Creştere’ economică prevede, după cum era aşteptat, scutiri de taxe şi stimulente pentru investiţii, precum şi proceduri simplificate pentru licitaţiile publice. Au existat, în schimb, dezacorduri între miniştri înaintea reuniunii în privinţa propunerii de reducere a datoriilor municipalităţii Romei.


Citeşte şi: Americanii au ucis mai mulţi civili afgani decât au făcut-o talibanii

Partidele din coaliţia de guvernare, Liga şi Mişcarea 5 Stele, sunt în divergenţă pe fondul competiţiei electorale pentru scrutinul europarlamentar de pe 26 mai.

La presiunea Ligii, reducerea datoriei Romei, unde primăria este condusă de Mişcarea 5 Stele, a fost mai puţin generoasă decât în forma iniţială a decretului.

Coaliţia a aprobat, de asemenea, ca guvernul să poată deţine o participaţie în cadrul oricărui vehicul înfiinţat pentru salvarea companiei aeriene naţionale Alitalia.

Partidele din coaliţie s-au ciocnit la sfârşitul săptămânii trecute din cauza unui scandal de corupţie în care este implicat un responsabil al Ligii, ceea ce a alimentat speculaţiile privind o posibilă prăbuşire a guvernului.

Citeşte şi: Bilanţul atacurilor din Sri Lanka a ajuns la 359 de morți; Explozie controlată în apropiere de un cinematograf în Colombo

Marţi, vicepremierul Matteo Salvini, liderul Ligii, a dat însă asigurări, pe Twitter, că ‘guvernul nu este în pericol (…) nimic nu este în pericol’.

Armando Siri, subsecretar de stat la Ministerul Transporturilor şi consilier economic al lui Salvini, a fost pus sub anchetă joi, fiind suspectat că a primit mită pentru a promova interesele unor firme din domeniul energiilor regenerabile.

Şeful lui Siri, ministrul Danilo Toninelli, din M5S, i-a retras responsabilităţile, declanşând o reacţie furioasă a partenerilor de coaliţie.