DISTRIBUIȚI
teleamazonas.com

Preşedintele din Ecuador, Lenin Moreno (foto), a dispus înfiinţarea „imediată” a unor unităţi care vor verifica statutul legal al imigranţilor din Venezuela şi a evocat chiar crearea unui nou „permis special” pentru accesul venezuelenilor în ţara sa, după ce un venezuelean şi-a ucis prietena însărcinată, ecuadoriancă, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Crima petrecută în oraşul Ibarra din nordul ţării a fost prima astfel de agresiune comisă de un imigrant din Venezuela în Ecuador, unde sute de mii de venezueleni şi-au căutat refugiu, alungaţi de criza economică din ţara lor.


Citește și: Turcia se autopropune să facă ‘ordine’ într-o provincie din Siria

„Am ordonat crearea imediată a unor unităţi pentru controlul statutului legal al imigranţilor venezueleni pe străzi, la locul de muncă şi la graniţă”, a anunţat Moreno pe Twitter.

El a adăugat că guvernul său ar putea institui şi un nou „permis special” pentru intrarea în ţară a venezuelenilor, fără a da alte detalii.

Venezueleanul aflat la originea acestor măsuri şi-a ţinut victima ostatică timp de circa o oră pe o stradă aglomerată, sâmbătă seara, înainte de a o înjunghia mortal. El a fost ulterior arestat de poliţie. Ministrul ecuadorian de interne, Maria Paula Romo, l-a demis apoi pe comandantul poliţiei din Ibarra pentru că nu a reuşit să împiedice producerea crimei, subliniind că ofiţerii ar fi putut folosi forţa în acest scop.

Potrivit autorităţilor ecuadoriene, circa 1,3 milioane de venezueleni au intrat în 2018 în ţară via Columbia, deşi majoritatea îşi continuă drumul spre Peru. Anul trecut, guvernul din Ecuador a afirmat că va schimba reglementările privind accesul în ţară astfel încât venezuelenii să fie obligaţi să prezinte un paşaport, dar justiţia a blocat această modificare.

Citește și: Londra lansează o aplicație mobilă pentru reședința britanică

Preşedintele Asociaţiei venezuelenilor din Ecuador, Daniel Regalado, a avertizat că cele petrecute la Ibarra riscă să-i demonizeze pe venezueleni doar pentru nu dispun de un statut reglementat legal. „Este vorba de cazuri izolate şi nu implică întreaga comunitate venezueleană din Ecuador”, a insistat acesta.

Preşedintele Moreno, care duminică a plecat în Elveţia pentru a participa la Forumul Economic Mondial de la Davos, a precizat în mesajul său – intitulat „Toţi suntem Diana”, numele femeii ucise – că autorităţile ecuadoriene vor lăsa „porţile deschise” în faţa venezuelenilor, dar nu vor „sacrifica securitatea nimănui”.