DISTRIBUIȚI
Twitter

Aeroportul din Barcelona începe marţi să revină lent la normal după ce a fost blocat parţial luni de manifestanţi care protestau cu privire la sentinţa din procesul ce i-a vizat pe liderii separatişti catalani, transmite EFE, potrivit agerpres.

Un număr de 20 de zboruri sunt anulate marţi, faţă de cele peste o sută de luni. Potrivit Reuters, numărul zborurilor anulate luni se ridică la 45. Confruntate cu această situaţie, mai multe sute de persoane şi-au petrecut noaptea în aeroport dormind pe scaune sau pe jos, la terminalul 1.


Citește și: Trump l-a sunat pe Erdogan să-i ceară oprirea INVAZIEI în Siria

Aeroportul a fost ocupat luni de mii de manifestanţi, parte dintre aceştia înfruntându-se violent în cursul după-amiezii şi al nopţii cu agenţii poliţiei regionale catalane care au încercat să restabilească operaţiunile normale.

În protestele de luni au fost rănite 131 de persoane, dintre care 115 la aeroport, iar 27 au fost transportate la spital.

Ministrul de Interne în exerciţiu, Fernando Grande-Marlaska, a declarat marţi că acţiunile poliţiei regionale catalane şi ale forţelor de securitate ale statului, pentru restabilirea ordinii şi siguranţei în Catalonia, s-au desfăşurat cu „proporţionalitate, profesionalism şi eficienţă”.

Există încă unele probleme pe mai multe căi ferate din cauza daunelor şi a sabotajelor la unele echipamente.

Citește și: Trump impune SANCȚIUNI împotriva Turciei

Între timp, guvernul regional catalan preconizează marţi o reuniune extraordinară a cabinetului pentru a stabili un răspuns la sentinţa Tribunalului Suprem care a decis pedepse între 9 şi 13 ani de închisoare pentru nouă lideri ai tentativei ilegale de independenţă a Cataloniei din 2017, încheie EFE.

Totodată, AFP relatează că Barcelona se pregăteşte pentru noi proteste. Greve ale studenţilor şi marşuri de protest sunt prevăzute cel puţin până vineri, 18 octombrie, dată la care a fost convocată o manifestaţie de proporţii în acest oraş.