DISTRIBUIȚI

Pagubele cauzate până în prezent de erupţia vulcanică de pe insula La Palma din arhipelagul Insulele Canare au ajuns la aproximativ 700 de milioane de euro, conform estimărilor oficiale, informează DPA vineri, potrivit agerpres.  

„Dar, ne aflăm încă la mijlocul (catastrofei)”, a declarat vineri pentru cotidianul El Pais preşedintele regiunii Insulele Canare, Angel Victor Torres, adăugând că prejudiciul creşte cu fiecare minut.


Citește și : Fostul preşedinte brazilian Lula da Silva a fost primit premierul spaniol

De la debutul erupţiei vulcanului de pe La Palma, pe 19 septembrie, lava, care atinge temperaturi de până la 1.300 de grade Celsius, a distrus peste 2.600 de clădiri, conform unei evaluări recente a sistemului european de observare a Pământului, Copernicus.

Potrivit acesteia, peste 1.040 de hectare de teren au fost acoperite cu un strat de lavă cu grosimea de un metru. Această suprafaţă este echivalentă cu cea a peste 1.450 de terenuri de fotbal, sau aproximativ 1,4% din teritoriul total al insulei.

Peste 7.000 dintr-un total de 85.000 de locuitori au fost evacuaţi de la debutul erupţiei.

Aproximativ 66 de kilometri de drumuri de pe muntele Cumbre Vieja din sudul insulei au fost avariate şi sunt momentan impracticabile.

„Înainte de erupţia vulcanică îmi lua zece minute să ajung la lucru. Acum îmi ia o oră şi jumătate”, a declarat pentru El Pais şoferul de autobuz Juan Jose Lorenzo.

Citește și : Zeci de pasageri au profitat de escala făcută la Barcelona pentru a cere AZIL în Spania

Preşedintele consiliului local, Mariano Hernandez Zapata, a declarat că acestea au fost „cele mai rele luni din istoria insulei”.

Activitatea vulcanului, care nu are nume, a scăzut în intensitate în mod constant în ultimele săptămâni, iar fluxurile de lavă au încetinit considerabil. Cu toate acestea, potrivit experţilor, nu se întrevede o încetare a activităţii vulcanice, cel puţin nu în viitorul apropiat. Acest lucru este indicat de numeroasele mişcări telurice care sunt încă înregistrate la adâncimi de peste 30 de kilometri sub vulcanul care aruncă lavă şi cenuşă.