DISTRIBUIȚI

Traficul pietonilor şi al automobilelor se desfăşura marţi fără probleme la punctele de trecere a frontierei dintre enclavele spaniole Ceuta şi Melilla, pe de o parte, şi Maroc, pe de altă parte, pe fondul reconcilierii între Madrid şi Rabat, informează AFP, potrivit agerpres

Sub un cer senin, 30 de taxiuri, parcate nu departe de punctul de trecere marocan de la Fnideq, aşteptau sosirea pietonilor ieşiţi din enclava spaniolă Ceuta.


Citește și : Putin: Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO nu este o problemă pentru Rusia

Cei câţiva automobilişti, după controlul documentelor lor, au dispărut rapid la orizont.

După doi ani de închidere din cauza pandemiei de COVID-19, iar ulterior a unei crize diplomatice între Madrid şi Rabat, singurele frontiere terestre între Uniunea Europeană pe continentul african au fost redeschise în cursul nopţii de luni spre marţi.

Totuşi, redeschiderea graniţelor enclavelor Ceuta şi Melilla rămâne limitată întrucât ea nu vizează decât deţinătorii de paşapoarte şi vize din ţări din spaţiul Schengen.

Lucrătorii transfrontalier marocani, exceptaţi de la vize pentru a intra în Ceuta şi Melilla, vor trebui să aştepte până la 31 mai pentru a avea acces.

Blocajul cauzat de pandemia de coronavirus s-a prelungit ca urmare a unei crize diplomatice apărute în urmă cu un an între Spania şi Maroc pe fondul unui diferend legat de Sahara Occidentală.

Evenimentul care a declanşat diferendul a fost primirea în Spania a şefului separatiştilor din Frontul Polisario, Brahim Ghali, pentru a fi tratat de COVID-19. Marocul a reacţionat relaxând controlul frontierei, iar în consecinţă în mai 2021 în Ceuta au sosit peste 10.000 de migranţi într-un interval de 24 de ore.

Citește și : Germania menţine OBLIGATIVITATEA măştii în aeroporturi şi aeronave

 

La 18 martie, Spania a recunoscut planul de autonomie propus pe Rabat pentru Sahara Occidentală, fostă colonie spaniolă.

Conflictul din Sahara Occidentală opune de decenii Marocul şi Frontul Polisario, care doreşte independenţa teritoriului şi este susţinut de Algeria.