DISTRIBUIȚI
Twitter

Fotoreporterul egiptean Mahmoud Abu Zeid, cunoscut sub pseudonimul Shawkan, a fost eliberat luni din închisoare, transmite AFP, potrivit agerpres. Jurnalistul fusese arestat în 2013, după ce a relatat despre reprimarea sângeroasă a unei manifestaţii islamiste la Cairo. 

„A ieşit la ora 6 a.m. din comisariatul Al Haram (în apropierea piramidelor de la Gizeh, menţionează AFP) şi acum este acasă”, a declarat avocatul lui Shawkan.


Citeşte şi: Tornadă ucigaşă în SUA. Cel puţin 23 de oameni au murit! – VIDEO

În reţelele sociale circulau luni mai multe fotografii cu fotoreporterul zâmbind larg.

Shawkan a fost condamnat abia în septembrie anul trecut, odată cu alţi peste 700 de acuzaţi, dintre care 65 au fost condamnaţi la moarte. Sentinţa de cinci ani de închisoare în cazul său acoperea arestul preventiv deja executat, dar a mai durat câteva luni până la reglementarea situaţiei sale în sistemul penitenciar. În mai 2018, el a primit premiul UNESCO pentru libertatea presei. Cei mai mulţi inculpaţi după evenimentele din 2013 au fost acuzaţi de uciderea unor poliţişti şi de distrugerea unor bunuri publice. Printre cei condamnaţi la moarte se aflau mai mulţi lideri ai organizaţiei islamiste Fraţii Musulmani.

Citește și: Elicopter PRĂBUŞIT în Kenya! Patru americani şi-au pierdut viaţa

Autorităţile egiptene l-au acuzat de omor, tentativă de omor şi apartenenţă la un grup terorist, infracţiuni pentru care ar fi putut primi pedeapsa capitală. Mai multe organizaţii neguvernamentale internaţionale au militat continuu pentru eliberarea sa şi au denunţat încălcarea libertăţii presei de către puterea din Egipt. Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, ales în 2014 şi reales în 2018, este fostul comandant al armatei, care l-a înlăturat de la putere pe Mohamed Morsi şi este acuzat de apărătorii drepturilor omului că a instaurat un regim represiv.